Este GPL-ul o solutie ECO in Romania?

GPL-ul se foloseste in Marea Britanie si nu numai din motive ecologice. Polueaza mult mai putin de cat benzina in sine si are ca avantaj principal pretul, cam la jumatatea pretului pentru un litru de benzina. In Romania de exemplu 1 litru de GPL costa undeva la 2.69 lei, pe cand 1 litru de benzina costa 5.50 lei. Diferenta dupa cum spuneam este aproape dubla.

In tatile europene, GPL-ul este folosit de cei care iubesc mediul inconjurator si isi doresc sa polueze mai putin, chiar daca in ziua de azi masinile vin di fabrica cu anumite functii ECO, capabile sa reduca semnificativ cantitatea de CO2 eliberat in atmosfera.

Pentru ca o masina sa functioneze cu GPL, este nevoie de o improvizatie. Se monteaza separat un rezervor pentru gaz, se trag conducte de alimentare si de retur, injectoare de GPL, calculator de GPL care sa anuleze calculatorul pe benzina si asa mai departe. Este o operatiune destul de dificila si presupune niste costuri semnificative. Costurile pentru montarea unei asemenea instalatii depasesc uneori 1000 de euro, in functie de masina si de norma Euro.

In Romania, oamenii isi pun GPL pe masina din pricina costului foarte mare al benzinei la pompa. Avem cel mai scump carburant din Europa, iar daca exista posibilitatea cu aceiasi bani sa mergi de doua ori mai mult, cu siguranta merita investitia. Montarea instalatiilor pe masinile romanilor nu are nici o treaba cu ecologia.

Totusi, pentru amortizarea investitiei initiale in instalatie, e nevoie sa parcurgi un numar destul de mare de kilometri, in general firmele de distributie pun instalatii pe masini, la fel cele de taxi. 1000 de euro nu sunt de ici de colo atunci cand vine vorba despre masina ta. In ciuda faptului ca exista foarte multe masini cu instalatie de GPL montata in Romania, praful si poluarea sunt la ordinea zilei…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.