180 de tone de substanta toxica polueaza Oceanul Pacific

Autoritatile din Costa Rica au anuntat faptul ca o nava cargo ce transporta nici mai mult nici mai putin de 180 de tone de nitrat de amoniu a naufragiat. Nava s-a scufundat si intreaga canitate de nitrat de amoniu s-a scurs in ocean. Presa locala spune ca de vin a fost vremea nefavorabila si din fericire, intreg echipajul a ajuns la mal in conditii de siguranta. Cu toate acestea, pentru incarcatura de 180 de tone de nitrat de amoniu nu s-a mai putut face absolut nimic. Discutam aici despre o zona de aproximativ 100 de km in apropiere de Puntarenas, importanta zona turistica din Costa Rica.

Aceasta substanta, nitratul de amoniu se foloseste cel mai des in fabricarea ingrasamantului chimic, a adezivilor si a explozibililor. Cei care se intoxica cu aceasta substanta semnaleaza dureri de cap, greata, diaree si arusri daca ia contact cu pielea. Pana ina cest moment, nu s-au facut studii de impact asupra florei si faunei marine, insa in saptamanile ce urmeaza vom avea si aceste rapoarte. Autoritatile din Costa Rica nu detin inca suficiente detalii pentru a transa cazul, asa ca nu avem de cat sa asteptam clarificarea situatiei.

Acesta este unul dintre cele mai grave cazuri de poluare din Oceanul Pacific din ultimii 20 de ani, dupa cum relateaza autoritatile de la Puntarenas.

Asteptam raportul final al poluarii si cu siguranta va vom tine la curent cu noutatile in cazul in care acestea or sa apara. Saptamana ce urmeaza este una destul de importanta in transarea probemei. Evident, autoritatile din Costa Rica isi dau tot interesul pentru stoparea propagarii undei de poluare, insa din pacate fortele lor sunt limitate. Este o realitate care se intampla fara ca nimeni sa o poata stapani.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.