Inca mai avem produse modificate genetic

Cercetatorii au reusit sa creeze o bacterie capabila sa reziste oricarei substante chimice creta de om , punand o piatra de temelie in domenul utilizarii extinse a organismelor modificate genetic. Dou echipe de cercetatori au fost cele implicate in proiect si au reusit acest important pas in domeniul biologiei sintetice.

Aceasta descoperire a fost publicata in revista Nature si reprezinta o izolare genetica, biologica a unui organism modificat in laborator, capabil sa traiasca in orice mediu, indiferent de toxicitate. Chiar daca discutam deocamdata doar de bacterii, aceste descoperiri se pot aplica si plantelor, chiar si animalelor dupa cum afirma George Church, de la Harvard Medical School, care a condus una dintre echipe.

Daca cercetarile vor continua ina cest domeniu, aceste bacterii “rezistente” vor putea fii folosite cu succes drept biocombustibili, in curatarea deseurilor toxice, chiar si producerea medicamentelor.

In anul 2013, echipa condusa de Church a trecut de ingineria genetica prin recodificarea genomului. Recodificarea consta in reconstructia unei parti a ADN-ului care dicteaza prodicerea unui aminoacid diferit.

In total, echipa condusa de Church a adus 49 de modificari genetice pentru bacteria Ecoli in incercarea de a face aceasta bacterie dependenta de aminoacidul sintetic. Astfel, sunt sperante mari ca noi medicamente pentru boli incurabile si destul de dificil de tratat sa iasa la iveala.

Este doar o notiune de timp pana cand genetica va reusi sa stapaneasca lumea inconjuratoare din toate punctele de vedere. Suntem din ce in ce mai inteligenti ca si rasa si cred cu tarie ca atata timp cat evoluam, e imposibil sa nu apara momentul in care vom gasi leac pentru absolut orice problema ori boala. Desi suntem abia la inceput din punct de vedere al stadiului de civilizatie, sunt sanse mari sa depasim destul de rapid normele si credintele pe care le aveam pana nu de mult.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.