Cariera este pentru unii cea mai importanta, mai importanta de cat intemeierea unei familii sau de cat achizitionarea unei case. In viata, acestia sunt cei 3 mari stalpi de rezistenta: cariera, familia si casa… Ei bine, dupa cum spuneam toate 3 sunt importante, insa exista o ordine anume?
Strainii pun intotdeauna cariera pe primul plan. Din acest motiv, vedem in SUA si in Germania casatorii dupa varsta de 40 de ani, cand omul are un viitor deja cladit, o casa unde sa locuiasca si ceva bani in banca pentru a reusi sa creasca un copil in cazul in care acesta vine pe lume in urma casatoriei. Ce pot sa spun? In tarile civilizate exista inteligenta si oamenii mizeaza destul de mult pe realizarea profesionala.
In Romania, nici vorba. Ce cariera sa facem daca 70% din cei inscrisi la examenul de Bacalaureat pica examenul? La noi treburile stau exact invers, majoritatea vor sa munceasca putin pe bani cat mai multi, sa isi cumpere prima data o masina scumpa, nu o casa si asa mai departe… Se trezesc cu copii inainte de 30 de ani cand bineinteles nu au nici cu ce sa ii creasca nici viitor.
In Romania familia vine prima, contrar logicii internationale, iar sansele de a-ti cumpara o casa sunt extrem de mici dat fiind nivelul de trai foarte scazut. Nu mai suntem pe vremea lui Ceausescu sa ni se dea case de la stat… Astazi, statul nu ne mai da nimic… Asadar, avem nevoie in primul rand de dezvoltare profesionala, apoi familii si alte vise…
Meseria este bratara de aur, insa trebuie sa-ti si placa sa muncesti. Ma uit la tinerii de la scara blocului si ma minunez. Au terminat liceul fara bac majoritatea si prefera sa stea acasa pe banii parintilor, la spart de seminte si la barfa la scara blocului seara de seara… Ii auzi “Pai cum, sa ma duc eu pe 7 milioane sa imi rupa aia carca? Du-te nana ca mai bine stau acasa sau plec afara…”
Asta cu plecatul afara e cu dus si intors pentru ca multi au impresia ca munca afara seamana cu spartul semintelor la scara blocului… Ei bine, cei care muncesc in strainatate isi castiga fiecare cent din cei 1500 de euro pe luna… Strainii ii angajeaza pentru a face niste munci refuzate de cetatenii tarilor respective… Nu te tine nimeni in strainatate degeaba, va asigur…
Astfel, cartea si dezvoltarea profesionala raman aspecte principale in stabilirea unui viitor in Romania… Nu trebuie sa accepti munca pe bani putini din tara, insa poti opta pentru o munca CALIFICATA in strainatate, mult mai bine platita. Am spus de multe ori ca Romania nu respecta forta de munca si acesta este motivul pentru care majoritatea aleg calea strainatatii… Este o realitate cu care ne confruntam destul de des in ultimii 25 de ani si nu cred ca se poate schimba atata timp cat salariul minim pe economie este undeva la 800 de lei bani in mana…