Orasele Zero Waste sunt orasele fara deseuri, orasele care recicleaza absolut tot, orase precum San Francisco sau Capannori din Italia, Kovalam in India si asa mai departe. San Francisco este un oras cu 800 de mii de locuitori ce reuseste cu brio sa recupereze 77% din deseuri. Acest oras a depasit obiectiuvul de 75% impus pentru anul 2010. Tinta finala este reciclarea 100% impusa pentru anul 2020.
Acest concept cu zero deseuri nu trebuie inteles gresit si nici interpretat mot a mot. Presupune un angajament ferm, in 10 pasi implementat la nivel de comunitate locala ce se bazeaza pe o credinta destul de ecologica : – deseurile sunt resurse.
San Francisco s-a lansat in proiect mizand pe ideea ca este mai avantajos sa reciclezi de cat sa depozitezi in gropi de gunoi. De asemenea exista in acest oras niste legi destul de stricte in ceea ce priveste comercializarea de produse greu reciclabile precum polistirenul… In locul acestuia, la vaznare magazinele de bricolaj vand niste cutii reciclabile, la fel de eficiente insa. De asemenea, a fost interzisa comercializarea pungilor din plastic. Este permisa numai vanzarea in pungi de hartie, reciclabile.
Pentru a evita si mai mult reciclarea si generarea de deseuri in San Francisco, municipalitatea a implementat un program prin care institutiile pot face schimb de obiecte. Institutiile statului ma refer, incepand de la mobilier, scaune, mese, pana la aparatura electronica. In acest mod, se reduce aproape de 0 reciclarea pe acest sector pentru ca intotdeauna exista cineva care sa aiba nevoie de anumte lucruri.
In oras, in San Francisco, locuitorii au seturi de 3 containere, unul verde pentru deseuri rcompsotabile, unul negru pentru deseuri reziduale si unul albastru pentru reciclabile: hartie, plastic, sticla, metal. Aceasta separare corecta este avantajata de municipalitate, locuitorii paltind numai pentru containerul negru. Cel verde si cel albastru sunt ptimite gratuit de acestia.