Este vorba despre depozitul de la Moara, judetul Suceava, finantat prin programul “sistem integrat de management integrat al deseurilor” cu fonduri europene. Proiectul este finalizat in prportie de 99% iar lucrarile au inceput prin 2010. Doi ani mai tarziu, in 2012, lucrarea a fost atribuita firmelor General Construct si grupului Efacec din Portugalia. Astfel, contractul in valoare totala de 27.24 milioane de euro fara Tva a prevazut constructia unei statii de tratare a levigatului, constructia unei statii de sortare a gunoiului si nu in ultimul rand, constructia unei platforme de colectare a deseurilor. Beneficiarul va fi Consiliul Judetean Suceava, iar acesta va desemna o firma operator pentru gestionarea acestei gropi de gunoi.
Daca ne referim la functionalitate, la depozitul de gunoi de la Moara vor fi aduse deseurile menajere din zona de munte si vor fi porcesate ecologic la Pojorita. La pojorita, se lucreaza tot cu niste firme straine precum Bilfinger din Austria. Astfel, se vor consturi in total 5 statii de transfer in judetul Suceava si peste 1300 de platforme de depozitare.
Cine a finantat proiectul?
Aceste investitii sunt acoperite de Uniunea Europeana prin programe specifice de finantare , iar Programul Operational Sectorial Mediu dispune de fonduri de peste 50 de milioane de euro, sau 260 milioane de lei.
Acest depozit din Suceava este binevenit in contextul in care pe zi ce trece poluam tot mai mult. Este nevoie de niste solutii ecologice pe care sa ne putem baza oricand. Tari precum Germania sau Austria ne-au luat-o cu mult inainte si au reusit sa isi creeze o infrastructura ecologica de invifiat atunci cand discutam despre reciclare, reciclarea gunoiului menajer.
Asteptam asemenea depozite peste tot in tara, nu numai la Suceava, pentru ca trebuie sa ne gandim la viitorul tarii per ansamblu, nu doar pe alocuri.