Un sfert din masini produc 90% din poluare

Daca e sa socotim cate persoane mor la nivel mondial din cauza poluarii aerului, ajungem la concluzia ca mor mult mai mult de cat persoanele infectate cu HIV sau malarie. Ultimele studii arata faptul ca nou nascutii sunt influnetati in mod negativ de calitatea scazuta a aerului si din acaesta cauza rata mortalitatii este in continua crestere.

Cine a ajuns la aceasta concluzie?

Universitatea din Toronto, CA vine cu un studiu destul de bine pus la punct si arata ca 25% din autorutisme sunt raspunzatoare pentru 90% din poluare. De ce un procent atat de mic este responsabil pentru o poluare atat de mare? Ei bine aici intervine varsta autovehiculului si modul de conducere.

Nici mai mult nici mai putin de 100.000 de vehicule au fost testate in cadrul acestui program ce strabat una dintre arterele principale ale orasului canadian Toronto. 25% din aceste vehicule au emis 95% din negrul de fum, 93% din monoxidul de carbon si 76% din compusii volatili organici, multi dintre acestia considerati cancerigeni.

Dupa analiza noxelor, oamenii de stiinta au spus ca exista variatii in functie de vechimea masinii, de gradul de intretinere dar si de conducerea ecologica. De exemplu, soferii care conduc agresiv sporesc volumul emisiilor.

Care masini polueaza cel mai mult?

Cel mai mult polueaza masinile vechi, prost intretinute si culmea, condusa  de soferi agresivi. Ce solutii ofera cercetatorii pentru reducerea acestor noxe? In primul rand primele de casare mai mari pentru propietarii de masini vechi care sa ii incurajeze sa schimbe masinile cu unele noi. Vedem si noi in Romania asemena solutii care insa nu au prea mult succes. Oamenii nu sunt atat de dispusi sa investeasca intr-o masina noua.

Oricum, studiul canadienilor mi se pare destul de relevant in contextul unei societati moderne, aflate mai mult ca niciodata in continua miscare si in continua avansare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.