In cazul in care nu stiati, padurea Amazonia este cea mai mare padure tropicala din lume, avand o suprafata de peste 5.5 milioane de kilometri patrati, intinzandu-se pe teritoriul a doua state din America de sud. Mai este cunoscuta si sub denumirea de “Jungla Amazoniana” si reprezinta cel mai bogat ecosistem din lume la ora actuala. Ca sa va faceti o parere despre ce diversitate exista acolo, doar in anul 2010, cercetatorii au descoperi peste 400 de specii noi de plante si animale.
Aceasta jungla este de-a dreptul incredibila, iar datorita dimensiunilor colosale, cercetatorii inca nu au reusit sa o studieze cap coada… Dupa ceva estimari ale celor mai renumiti biologi din lume, Jungla Amazoniana gazduieste peste 390 de miliarde de arbori impartiti in nici mai mult nici mai putin de 16.000 de specii.
Intreg ecosistemul global depinde de acesti arbori pentru ca Jungla Amazoniana reprezinta 17% din rezervele de carbon la nivel mondial. Un studiu recent arata faptul ca 1% din cele 16.000 de specii inmagazineaza peste 50% din rezervele de carbon ale padurii. Dina cest motiv, schimbarile climatice nu prea apar in aceasta zona, Jungla Amazoniana este ferita de acestea.
Insusi China, cel mai mare poluator din lume a recunoscut beneficiile unei asemenea paduri si a decis sa planteze la randul ei peste 32 de milioane de acri de padure din 2008, in locurile unde defrisarile abuzive au facut ravagii. Se pare ca au nevoie si acolo de un Radarul Paudrilor pentru a stopa furtul de material lemnos din padure. E adevarat, suprafata este imensa si nu cred ca se poate ajunge la eficienta judetului Gorj de exemplu de la noi din tara, insa cu siguranta trebuie sa s eia masuri in acest sens. Daca Jungla Amazoniana dispare, dispare si planeta cu totul.