Sustinerea neconditionata a biocarburantilor din culturi terestre folosit drept alternativa de combustibil pentru reducerea emisiilor de CO2, a fost intrerupta de Parlamentul European in cursul lunii trecutedoar 7% din carburantii UE vor proveni din culturi terestre. Parlamentul European a vrut astfel sa puna capat unor politici daunatoare mediului inconjurator.
Conform deciziei luate, biocarburantii obtinuti din culturi terestre se limiteaza la 7% din totalul de 8.7%, cota prezisa pentru anul 2020. Aceasta limita va preveni emisii de CO2 de pana la 320 de milioane de tone de CO2. Ca sa va faceti o idee despre ce inseamna aceasta cifra, 320 de tone de CO2 au fost emisiile Poloniei pentru anul 2012.
Dupa ce biocarburantii au fost introdusi in vanzare, s-a demonstrat ca datorita productiei acestoara, au generat cresterea pretului la alimente, au generat defrisari masive, pierderea biodiversitatii si bineinteles, ami multe emisii de cat carburantii conventionali.
Acest plafon putea fi redus mai de mult, insa acum vine ca o complementare a deciziei mai vechi de oprire a subnevtiilor pentru biocarburanti conventionali dupa anul 2020. Biocarburantii nu mai trebuie produsi pentru ca au fost daunatori per ansamblu in 10 ani de existenta, nu au ajutat atat de mult cum s-a crezut initial.
Europa ar trebui sa invete ceva din acest experiment nefast si sa evite oe viitor sa mai repete gresala. Energia procenita din biomasa nu este intotdeuna cea mai buna solutie pentru a scadea nivelul poluarii. Din pacate, pana nu incerci toate variantele nu ai cum sa ajungi la solutia cea mai buna. Aceasta solutie cu biocarburantii s-a dovedit a fi una dintre solutiile prea putin importante pentru ecuatia poluarii la nivel continental. E nevoie sa avansam si acest avans nu se poate face de cat incercand, incercand constant si invatant din greselile pe care le facem in trecut.