Costurile energetice in agricultura ar putea fi reduse destul de mult prin utilizarea energiilor geotermale. Sa luam exemplul Europei, unde au fost construite cu succes cateva centrale geotermale folosite atat la incalzirea serelor precum si la uscarea cerealelor si a produselor agricole in general. De asemenea, se mai iriga cu apa calda, se mai foloseste in piscicultura.
De ce energie geotermala?
In scoarta terestra sunt stocate cantitati uriase de caldura din pricina apelor geotermale stocate la adancimi mult mai mari. Atata timp cat exista tehnologii capabile sa produca energie regenerabila din energie geotermala, trebuie sa profitam de ele… Ganditi-va ca energia eoliana depinde de vant, energia solara depinde de soare. Cu toate acestea, energia geotermala prezinta o sursa constanta de energie. Nu exista aceste fluctuatii despre care vorbeam mai sus…
In Europa, energia geotermala este folosita cu succes in incalzirea locuintelor si a serelor. Avem exemplul : Italia –Larderello (inca din 1911!), Islanda, Austria – Altheim, Germania – Insheim, Unterhaching, Traunreut, Taufkirchen, Bruchsal, Sauerlach, Kirchweidach…
Apa termala are o temperatura cuprinsa intre 140 si 240 grade Clesius si se gaseste la adancimi cuprinse intre 1900m si 4700m.
SIFEE NEW ENERGY este o firma care se ocupa cu cautarea amplasamentelor in Romania cu potential geotermic. Pana in prezent, acestia au reusit sa stabileasca perimetre cu potential geotermic in judetele Bihor, Satu Mare dar si Arad. Acestia cauta mereu sa mai cumpere suprafete de teren pentru a le exploata.
“De retinut este faptul ca doua dintre perimetrele noastre cu licenta au o proprietate speciala: fiecarui m3 de apa geotermala din acvifer ii corespund 2m3 de gaz metan. Astfel, CO2 rezultat din arderea gazului existent poate fi folosit pentru plantele din sere.”
Asadar, daca sunteti interesati si detineti deja o afacere ina gricultura sau horticultura, ar trebui sa pelcati putin urechea cattre aceste solutii moderne…