Problema incineratorului din Timisoara

Incineratorul din timisoara a reusit sa supere pe toata lumea, inclusiv Coalitia Energetica din Romania, care protesteaza aprins impotriva construitii incineratorului de deseuri din calea Sagului. O petitie online a fost creata in acest sens. Primaria din Timisoara a fost cea care a venit cu mareata idee de a-l amplasa in incinta CET Sud si are aprobarea Consiliului Local in acest sens. CET Sud in cazul in care nu stiati se afla in apropiere de localitatea Chisoda.

De ce exista proteste in acest caz? Ei bine protestatarii sunt „profund ingrijorati de perspectiva de a cheltui zeci de milioane de euro din banii publici pentru un proiect care va impiedica progresul spre obiectivele strategice ale UE de imbunatatire a eficientei resurselor si care va afecta negativ sanatatea cetatenilor”.

75 de milioane de euro va costa acest incinerator si va fi construit cu bani creditati. Prin intermediul acestuia, se va produce atat energie electrica cat si energie termica. Va functiona pur si simplu cu deseuri menajere stranse de prin Timisoara.

Desi aparent la baza este o idee buna, e vorba de prea multi bani, nu de incinerator are nevoie Timisoara in acest moment. Atat CJE-ul cat si o pare din localnici sunt destul de scpetici imaceasta privinta, in legatura cu randamentul acestui incinerator, motiv pentru care s-a dat nastrere acelei petitii online. Oamenii vor sa se faca credite pentru alte lucruri, nu pentru incineratoare care nu le vor aduce nici un beneficiu. Timisoara trebuie sa faca ceva pentru cetatenii ei, nu pentru propria visterie. E importanta si energie emectrica/termica, insa dupa cum spuneam, sunt lucruri mult mai importante de pus la punct si sa ne fie cu iertare, 75 de milioane de euro sunt ceva bani… Daca punem la socoteala ca cetatenii il vor plati, e clar ca se ajunge la discutii de genul acesta…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.