Azomuresul in control

Garda de Mediu Mures a efectuat niste controale la Azomures, inclusiv o monitorizare a concentratiei poluarii in ultimele 6 luni su a ajuns la concluzia ca din 7873 de probe , 121 au depasit concentratia maxim admisa pentru amoniac in aer, iar din 163 de prome medii zilnice, 18 au fost depasiri de amoniac in aerul inconjurator. Aceste rapoarte nu arata altceva de cat faptul ca instalatiile combinatului Azomures, combinat ce produce ingrasaminte chimice, functioneaza inafara legii. Pe langa amoniac, aceste instalatii elibereaza in aer diverse gaze precum hidrogen, oxid de carbon si metan.

In cazul pornirii si opririi instalatiei de acid azotic, povestea se repeta. In primele 45 de minte exista o emisie extra de oxizi de azot constatata intre 1000 si 1000 km/Nox pe an. Dupa aceste cercetari, Garda de Mediu Mures a aplicat amenzi in valoare de 150.000 de lei in prima jumatate a anului. Evident, societatea nu a contestat nici una dintre acestea. Amenzile au fost 3 la numar si din pacare, situatia nu pare sa se schimbe. Documentele care explica amenda mai arata si faptul ca instalatiile combinatului dateaza din 1968 si au fost modernizate in 2003.

Totusi, oamenii nu raman indiferenti

‘Cine contesta sau cine se indoieste, nu trebuie decat sa mearga in parcare la Promenada Mall (construit vis-a-vis de Azomures, n.r.) si sa vada ce poluare este acolo. Nu se poate respira, nu se mai vede nici la 150 de metri. Nu se mai poate trai cu mastodontul in acelasi oras, din pacate, in felul in care el functioneaza. Am fost, am discutat cu directorul general, nu am nicio indoiala ca acolo se fac investitii. Dar ce ne facem noi pana atunci? Am fost la Agentia de Mediu si, cu stupoare, am constat ca MMAP prin Agentia de Mediu judeca Azomures pe baza unor documente intocmite de catre societate prin biroul de mediu din societate si, in plus, pe un document intocmit de IPROCHIM Bucuresti, la comanda agentului economic, unde sunt diverse sectiuni. In ce ma priveste, am fost interesat de raportul pe poluarea fonica. Surpriza! In baza acestui document emis de firma din Bucuresti, contractat de Azomures, in ultimii patru ani intr-un singur trimestru a avut o depasire infima’, a spus Romanta

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.