Schweighofer are autorizatie de mediu

Ei bine, iata ca s-a intamplat. Comisia de Analiza Tehnica din cadrul Agentiei de Protectie a Mediului a aordat autorizatia de mediu pentru noua fabrica Holzindustrie Schweighofer. Dupa cum spune si numele firmei, este austriaca si bineinteles ca este vorba despre exploatarea lemnului. Bineinteles ca ONG-urile nu au stat cu mainile in san si au pornit imediat portestele, deschizand si dosare in instanta in ceea ce priveste autorizarea fabricii de la reci.

Directorul APM Covasna spune ca s-a respectat legea. „Noi am judecat dupa lege, am parcurs toate etapele procedurale. Ca legea e buna sau e rea, asta nu e treaba noastra. Fabrica de la Reci e o fabrica de prelucrare si rindeluire, nu are legatura cu defrisarile de padure. Padurea nu se pazeste la poarta fabricii, se pazeste la poalele padurii, acolo unde intra hotul cu toporul si iese cu caruta de lemne “, a declarat Gheorghe Neagu.

In cazul in care nu stiati, cei de la Schweighofer au 5 fabrici deschise pe teritoriul Romaniei, tara in care padurile dispar fara ca nimeni sa aiba un cuvant de spus. Austria este impadurita pana la Dumnezeu, insa nimeni nu defirsaza nici macar un hectar. Vin la noi in tara ca sa faca jaf si prapad, profitand de proasta organizare a instututiilor publice, ajutate prea putin de legea insasi.

Discutam despre o fabrica in Covasna care se va intinde pe o distanta de zeci de hectare si se va deschide in ciuda faptului ca ONG-urile tipa de luni de zile ca acasta constructie va afecata mediul inconjurator. Rezervatia Naturala Mestecanisul este in imediata apropiere. De asemenea se mai pune problema ca din cauza constructiei fabricii, micii intreprinzatori din industria lemnului isi vor pierde painea… Se pare ca nu intereseaza pe nimeni.

„Daca fabrica de cherestea de la Reci intra in functiune, cei 800.000 metri cubi de brazi prelucrati vor provoca taierea a aproximativ 2.971 hectare de padure in fiecare an”, a afirmat Toro Attila, liderul miscarii ecologiste.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.