Tribunalul Caras – Severin, anuleaza acordurile de mediu pentru 4 microhidrocentrale

„Federatia Coalitia Natura 2000, a solicitat in instanta anularea acordurilor de mediu inca din in luna august 2014, pentru a evita efectele negative ale constructiei si functionarii microhidrocentralelor asupra speciilor de fauna acvatica si asupra habitatelor protejate in acest sit. Acordurile de Mediu au fost emise ilegal de catre Agentia pentru Protectia Mediului Caras-Severin in iunie 2014, cu ignorarea prevederilor Avizului de Mediu la Strategia Energetica a Romaniei 10938/2012 si a avizului negativ al administratorului sitului Natura2000 pentru aceste proiecte. Calea instantei de judecata a fost aleasa dupa ce Agentia de Protectia Mediului Caras-Severin nu a dat curs sesizarilor transmise in prima parte a anului 2014 de catre WWF Romania, Societatea Carpatina Ardeleana si Coalitia Natura2000 care au cerut neemiterea acordurilor de mediu”, se arata intr-un comunicat emis de Coalitia Natura 2000 Romania.

Firma Alset Energy SRL urma sa fie beneficiarul acestor 4 acorduri, pe care Agentia pentru Protectia Mediului Caras – Severin le-a emis ilegal.

„In urma evaluarii documentatiilor depuse de catre societatea Alset Energy S.R.L cu privire la cele doua proiecte de investitii, prin Hotararea nr. 7/11/03.12.2012/CS, Consiliul Stiintific al sitului Natura2000 Muntii Tarcu a avizat nefavorabil Studiile de evaluare adecvata depuse in sustinerea celor doua cereri de emitere a acordurilor de mediu. Ulterior, in urma analizei studiilor de evaluare adecvata elaborate la solicitarea beneficiarului si in baza recomandarilor Consiliului Stiintific, Asociatia „Altitudine”, administrator al sitului Natura2000 Muntii Tarcu, a acordat aviz negativ acestor proiecte. Cu toate acestea, prin incalcarea tuturor normelor juridice in vigoare, APM Caras-Severin a emis acordurile de mediu pentru aceste proiecte. Conform prevederilor O.U.G nr.57/2007 art.28 alin 7 – Emiterea actelor de reglementare pentru planuri/proiecte/activitati in ariile naturale protejate, si, dupa caz, in vecinatatea acestora, se realizeaza numai cu avizul administratorilor, respectiv al custozilor ariilor protejate, astfel ca zona de interes, fiind localizata in perimetrul sitului Natura2000, A.P.M Caras-Severin era obligata sa tina seama de avizul administratorului.”, mai spun reprezentantii ONG-urilor

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.