Producatorii de energie regenerabila ajunsi in insolventa

La intalnirea anuala PATRES (Organizatia Patronala a Producatorilor de Energie din Surse Regenerabile din Romania) au fost cateva discutii despre schimbarile legislative din acest domeniu, ale energiilor regenerabile. Investitorii spun ca aceste modificari nu au nici o legatura cu nevoile de pe piata si au dus la intrarea in insolventa a unei treimi din totalul producatorilor de energie regenerabila. Cu alte cuvintem statul le pune bete-n roate ca de obicei.

Viorel Lefter este presedintele PATRES si spune ca “Desi patronatul nostru exista doar de un an, am reusit sa intreprindem actiuni importante la institutiile abilitate ale statului, actiuni de modificare legislativa care vizeaza protejarea producatorilor de energie regenerabila. In acest sens, reprezentantii PATRES au avut intalniri multiple cu Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (A.N.R.E), cu Ministerul Energiei, IMM si Mediul de Afaceri, cu membrii Comisiei de Industrii si Servicii din Camera Deputatilor, precum si cu reprezentanti ai institutiilor abilitate in domeniul energiei. Mai mult, PATRES a intreprins diverse activitati, printre care intalniri cu conducerea Asociatiei Romane a Bancilor, unde s-a atras atentia reprezentantilor acestora cu privire la desele schimbari care au avut loc in cadrul legislativ din ultimii doi ani si care au pus in pericol viabilitatea investitiilor realizate in domeniul energiei regenerabile in Romania. Din calculele efectuate de PATRES, rezulta intrarea in insolventa a circa o treime dintre producatorii de energie din surse regenerabile, efectul fiind un potential default bancar de circa 1,5 – 2 miliarde euro. Totodata, PATRES a transmis memorandumuri atat catre Presedintele si Guvernul Romaniei, privind situatia dificila in care se afla producatorii de energie din surse regenerabile, cat si catre Ambasadele tarilor din care provin investitiile din sectorul nostru, pentru a le expune schimbarile legislative care au avut loc in ultimii doi ani, afectand direct rentabilitatea lor.”

Directorul executiv PATRES, Niculescu George, spune ca s-a ajuns in aceasta situatie din pricina faptului ca statul modifica legislatia foarte des, mai ales dupa ce investitorii au pornit planuri pe legislatia veche. Aceste reguli schimbate in timpul jocului nu ajuta pe nimeni.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.