Frecventa crescuta cu care ploile torentiale au inceput sa apara in intrega lume in ultimii 30 de ani sunt rezultatul emisiilor gazelor cu efect de sera. Incepand in 1980 si pana in prezent, efectul de sera s-a accentuat pe masura ce s-a accentuat si poluarea la nivel mondial. Astfel, au inceput sa apara fenomene extreme pe intreaga planeta, valuri de caldura si ploi foarte abundente.
Miercuri, un studiu interesant a fost publicat in revista Climatic Change de catre specialistii Institutului Postdam de Cercetare a Impactului Schimbarilor Climatice (Germania). Acest studiu a fost facut pe baza inregistrarilor de la cateva mii de statii meteo din periaoda 1900- 2010. “Mă aștept ca această tendință să continue în deceniile care vor veni — depinde, desigur, de emisiile de gaze cu efect de seră ale omenirii”, a declarat Dim Coumou, unul dintre autorii studiului
Astfel, acest studiu a urmarit variatia cantitatii de apa acumulate in atmosfera pe masura ce aceasta s-a incalzit. Era singura posibilitate de a evalua legatura dintre schimbarile climatice si sporirea numarului de precipitatii foarte abundente. S-a cinstata un lucru cert: Pamantul se incalzeste iar aerul cald absoarbe mai multa apa, apa ce ajunge pe Pamant sub forma acestor ploi draconice.
Daca e sa aducem in discutie si recordurile, cele mai multe s-au inregistrat in anul 2010 atat in Pakistan cat si in Texas. Peste 2000 de morti au fost declarati si a izbucnit si o epidemie de holera ce a afectat peste 18 milioane de oameni. Dac adisuctam de nivelul global, in anul 1980 a fost un varf cand au fost cu 12% mai multe precipitatii fata de anii precedenti, crestere care se imparte in +56%ub Asia de Sud Est si +31% in Europa.
Atata timp cat vom polua, vom avea si ploi torentiale din ce in ce mai abundente.