Schimbarile climatice pun in pericol sute de specii de fluturi

Se intampla in Marea Britanie, tara ce risca sa ramana fara aceste specii pana in anul 2050. Mai exista probleme similare si in nordul Europei si in SUA. Daca v-ati intrebat vreodata care este rolul fluturilor, acestia se ocupa de polenizare. Astfel, daca acestia dispari, ecosisteme intregi e duc pe apa sambetei. Fluturii si evolutia acestor specii din care fac parte este urmarita de multa vreme. La fel de urmarite sunt si libelulele sau albinele salbatice spune Tom Oliver, de la Centrul de Ecologie si Hidrologie Wallingford, Marea Britanie.

Pur si simplu, oamenii de stiinta au cercetat impactul secetei, incepand cu anul 1995, cand au disparut 28 de specii de fluturi din Marea Britanie. Astfel, s-a constat ca 6 dintre cele 25 sunt foarte sensibile la clima. Pe urma, cercetatorii au unit datele cu cele ale unui scenariu de inclazire globala, scenariu ce prevede multe perioade de seceta.

Daca emisiile de gaze cu efect de sera continua ca in acest moment, rata de supravietuire a fluturilor se apropie de zero pana in anul 2050. Se poate insa stopa acest dezastru daca se iau masuri in legatura cu incalziarea globala, astfel incat temperatura sa nu creasca cu mai mult de 2 grade in urmatorii 10 ani. Refacerea habitatului deja distrus de seceta ar putea totusi sa fie luata in calcul daca incalzirea globala nu continua ca si pana acum.

E destul de dificil sa stapanesti aceasta incalzire globala atata timp cat nu poate nimeni sa impuna reguli. E foarte dificil sa impui unor tari sa polueze mai putin daca acestea nu isi permit sa schimbe standardele, sau daca acestea nu doresc sa faca acest lucru. E destul de dificil sa stapanesti un efect asupra caruia nu ai control. Poate ca peste 10 ani cand efectele de sera vor deveni insuportabile, vom reusi sa facem din aceasta planeta un loc mai bun pentru toata lumea, inclusiv pentru fluturi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.