Vesnica problema cu pungile din plastic
In Romania cel putin, peste tot pe unde te duci la cumparaturi primest pungi din plastic. Unele magazine ti le dau gratis, altele iti impun o eco-taxa cuprinsa intre 10 si 70 de bani, in functie de dimensiunea sacosei din plastic. Din pacate, aceste pungi ajung in locuri unde in mod normal nu ar avea ce sa caute si anume in natura, in mediul inconjurator. Vedem pungi de plastic peste tot, in copaci, pe malurile raurilor, in apele raurilor, in varf de munte, absolut peste tot.
Cati ani le trebuie pungilor din plastic sa se degradeze?
Fenomenul se numeste “poluarea alba” si incepe sa devina o problema destul de importanta pentru ca aceste pungi din plastic cauzeaza destul de multe probleme mediului inconjurator. Astfel, conform cercetarilor, o punga din plastic are nevoie de chiar si 1000 de ani pana sa se degradeze, in functie de compozitia chimica si de grosime. Daca eliminarea se face prin ardere, plasticul din aceste pungi emite niste gaze foarte toxice pentru organism dar produce si degradarea rapida a solului.
Cum scapam de pungile din plastic?
Conform estimarilor, un roman foloseste in medie cam 250 de pungi din plastic pe an ceea ce inseamna destul de mult. Din aceasta cauza suprataxarea lor nu va deveni niciodata o solutie pentru a scapa de pungile din plastic. Romanii au nevoie de ele si nu le va pasa ca platesc cu 50 de bani in plus pentru o punga de plastic.
Daca in alte tari din UE s-a renuntat la punga din plastic si s-a imbratisat punga din hartie, trebuie sa stiti ca punga de hartie nu asigura o poluare mai modesta deoarece pentru a fabrica o punga din hartie se consuma de 4 ori mai multe resurse de cat in cazul fabricarii unei pungi din plastic. Solutia sta in pungi din plastic biodegradabil, fabricate din faina de porumb sau material textil.
mi-am cusut cateva pungi de panza si ma duc cu ele la cumparaturi. Nu salvez planeta dar macar salvez cosul de gunoi si timpul. Cumpar din piata deci iau produse si nu pungi. Daca inainte veneam cu 20-30pungute pe saptamana, acum vin cu 3-5.