Temperatura medie din 2015 un nou record

Climatologul Roxana Bojariu spune faptul ca orasele au nevoie de adaptare pentru aceste schimbari climatice care ne-au luat putin prin surprindere anul acesta. Canicula cu care ne-am confruntat anul acesta sunt cel mai evident semn pentru schimbarea climatica si ridica un semn de intrebare asupra lucrurilor ce trebuie facute in viitor.

“Situaţia este deosebită, dar pe de altă parte este un semn al schimbării climei şi acest lucru poate fi dovedit atât prin date de observaţie şi vedem că în anul 2007, în anul 2012 am avut astfel de manifestări, dar nu numai, practic, în ultimele două decenii, valurile de căldură ca persistenţă, ca frecvenţă au avut manifestări mult mai puternice decât în deceniile precedente. Pe de altă parte, experimentele numerice arată că în condiţiile încălzirii globale, frecvenţa, intensitatea şi persistenţa valurilor de căldură în zonele continentale va creşte.

Felul în care societatea umană învaţă să răspundă la schimbare, se adaptează, este esenţial. Din păcate, vedem că acolo unde sistemele sociale, sistemele de sănătate, infrastructura sunt slab dezvoltate, acolo unde guvernanţa în general este proastă şi efectul schimbării climei este mai puternic, în sens negativ.

Este esenţial să avem societăţi care să poată să facă faţă şi pentru asta trebuie planificare, trebuie strategii, dar şi planuri de acţiune, care să gândească şi pe termen scurt, dar şi pe termen mediu şi lung, la dezvoltarea de exemplu a oraşelor, felul cum te dezvolţi, în aşa fel încât să minimizezi efectul valurilor de căldură. În oraşe, valurile de căldură sunt resimţite mult mai puternic. Tot acest ansamblu, sistemul de sănătate, sistemele de avertizări, cum faci să ţii sub monitorizare acele pături ale populaţiei care sunt mai expuse, bătrânii, copiii” ” afirma Roxana Bojariu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.