Independenta energetica a unei comune din judetul Iasi va fii asigurata de o centrala fotovoltaica. Minunea se intampla la Miroslava unde a fost construita o centrala fotovoltaica unica in tara. Astfel, niste trakere se vor roti dupa soare si vor capta mai multa energie de cat niste panouri fotovoltaice de sine statatoare. Energia captata va fii folosita pentru iluminatul stradal si pentru alimentarea institutiilor publice. Cat va economisi? Putin peste 300 de mii de euro se vor economisi anual cu ajutorul acestei centrale.
Pe ce suprafata este desfasurata centrala fotovoltaica
Centrala este intinsa pe o suprafata de 5 hectare si numara nici mai mult nici mai putin de 4200 de panouri fotovoltaice rotative. Centrala a costat 26 de milioane de lei, bani europeni bineinteles iar din cauza sistemului rotativ folosit, este unica in tara in acest moment.
Ce spun cei de specialitate despre acest model unic in Romania
„Trackerul este tot ansamblul care se roteste pe doua axe. Are o axa rotativa si una pe verticala in functie de pozitia soarelui, automat. Tot timpul razele soarelui, de dimineata pana seara, sunt perpendiculare pe panou, deci capteaza la maxim energia solara si o transforma in energie electrica. In comparatie cu panourile clasice, care sunt fixe, productia dupa parerea mea este dubla aproape.” a explicat Liviu Nita, inginer energetic.
Primarul comunei Miroslava, mandru de investitie
Scolile, gradinitele, Primaria, dispensarul medical si iluminatul stradal vor primi curent electric de la aceasta centrala. Dan Nita, primarul comunei afirma: “In momentul in care noi vom produce curent electric vom face altceva din comuna. asfaltari de drumuri, alimentari cu apa, intretinere scoli, reparatii scoli, baze sportive, sunt multe activitati pe care vrem sa le facem pe viitor”.