Desi lucrurile nu arata tocmai ok pe acest sector verde, in primul semestru al lui 2015 s-au vandut doar 205 masini ecologice. Dintre acestea, 16 sunt electrice in totalitate. Astfel, avem o crestere de 76.72% fata de acelasi interval ala anului trecut. Cifrele nu sunt cine stie ce, insa atesta o crestere in acest sector. Masinile eco simbolizeaza doar 0.4% din totalul autovehiculelor noi vandute in aceasta tara anul trecut, in 2014.
Autoturismele diesel continua insa sa conduca in topul preferintelor romanilor, in primele 6 luni ale acestui an 54.9% dintre autovehiculele cumparate sunt pe motorina. Daca va intrebati care dintre marci detin suprematia din punct de vedere al combustibilului, aflati ca BMW diesel detine 93.8% din totalul masinilor BMW de pe strada si 93.8% din Passat-urile celor de la VW sunt diesel.
Cele mai recente date ale Ministerului Mediului, Apelor si Padurilor releva faptul ca romanii au achizitionat, in decurs de aproximativ doua luni de la demararea editiei din acest an a Programului “Rabla”, 71 de autovehicule nepoluante, cu emisii de CO2 mai mici de 100g/km, tehnologii hibride conventionale, precum si tehnologii avansate de tip plug-in. Pentru achizitionarea celor 371 de autovehicule au fost utilizate 422 de ecobonusuri. La capitolul achizitii de autovehicule “verzi”, Romania se situeaza in urma unor state ca Norvegia, Franta, Olanda, Marea Britanie si Germania
Ca sa ne laudam si noi cu prizele electrice, prima din Cluj a fost montata la Liberty Technology Park si asta in cadrul unui proiect in parteneriat cu cei de la Siemens Romania. Mai avem deci multe de evoluat in aceea ce priveste suportul pentru masinile de strada electrice, nu e de ajuns ca oamenii sa le cumpere si atat.