Dupa ultimele studii, ghetarii se topesc mult mai rapid de cat se anticipase initial. Astfe, procesul de topire s-a intensificat destul de mult in ultimii 10 ani. Un raport in acest sens a fost publicat in revista The Journal of Glaciology, rapor bazat pe studiile celor de la World Glacier Monitoring Service. Concluziile acestui raport sunt destul de bizare: ghetarii vor continua sa se topeasca chiar daca incalzirea climatica va fi stopata.
Cat de mult se topesc ghetarii la nivel mondial?
Cam jumatate de metru pierd anual ghetarii din inaltime din cauza climei. Se topesc si aceste cifra indica o topire de doua ori mai rapida fata de media secolului 20. Cei mai afectati ghetari sunt cei din Alpi, exceptie facand cei din Norvegia. Cei din Norvegia au fost cam singurii din lume care au crescut in loc sa se topeasca si asta datorita ninsorilor foarte abundente. Totusi, acestia s-au oprit din crestere dupa anul 2000.
Michael Zemp, director World Glacier Monitoring Service explica situatia
“Masuratorile in teren au fost efectuate pe cateva sute de ghetari, dar, potrivit imaginilor satelitare de care dispunem, fenomenul afecteaza zeci de mii de ghetari din toata lumea. Topirea intensa din ultimii ani a dus la o modificare a dinamicii calotelor glaciare. Ghetarii vor continua sa se topeasca, desi temperaturile raman stabile”, avertizeaza Michael Zemp, director World Glacier Monitoring Service.
Acesta mai adauga “Rezultatele preliminare inregistrate pentru anii mai apropiati (2011-2014, neinclusi in studiu) arata ca topirea ghetarilor continua la un nivel foarte ridicat. Recordul de topire a ghetii in secolul trecut (observat in 1998) a fost depasit in 2003, 2006, 2011, 2013 si, probabil, din nou in 2014”.