Romanii cand au o afacere incep cu timpul sa devina din ce in ce mai zgarciti cu investitiile in lucruri ce nu aduc profit. Nu stiu de ce, poate din cauza faptului ca au fost saraci pe vremea lui Ceausescu, poate pentru ca isi doresc sa stranga fiecare leu din profit fara sa il reinvesteasca, habar nu am. Pe mine unul cel mai mult ma dispera sa ma duc la baie la restaurante sau la hoteluri si sa ma puna sa ma sterg pe maini cu acele prosoape de hartie de calitate execrabila, mai ca nu pun hartie de ziar. Putine localuri am vazut in care sa fie uscatoare de maini in baie si pentru o perioada m-am intrebat de ce. M-am lamurit in momentul in care m-am angajat la patron de ce…
Cine poate sa inteleaga tipicul patronului roman
Patronii romani sunt genul de oameni imposibil de inteles. Nu cred ca exista ceva mai presus de cat banul pentru ei. Daca ar putea, s-ar inchina la bani in loc sa se inchine la icoana lui Iisus. Tot ce imi doresc este sa nu ajung niciodata ca ei. Sper sa mai pastrez in mine o urma cat de mica de umanitate si de rationament. Bine, ei au rationamentul or aparte: fiecare leu sa intre in buzunar, sa nu se piarda, insa pierd din ansamblu imaginea cea mai importanta si anume clientul.
Clientul trebuie sa fie multumit si daca luam exemplul unui restaurant, in care clientii chiar folosesc baia, lipsa acestor uscatoare de maini poate sa faca diferenta intre un client care revine si unul care nu revine. Discutam despre genul de detalii si de investitii minore pe care patronul roman nu le ia in calcul si daca este costient de necesitatea lor, amana investitia pana nu se mai poate. Sigur, sunt si incinte in care exista si mai mult de cat trebuie, nu trebuie sa generalizam acuma si sa spunem ca toti patronii romani sunt asa. Nu, exista si un mic procent in ceea ce priveste patronul roman de treaba, care nu se sfieste sa ofere mai mult de cat trebuie realizand faptul ca ai lui clienti or sa revina simtindu-se rasfatati si respectati intr-un fel…
Intrebarea este cum vom reusi sa multiplicam acesti patroni inteligenti care nu se feresc de investitie? Oare cum? E nevoie de ei pentru o economie sanatoasa, pentru clienti multumiti si pentru angajati care se duc de drag la munca.