In lume la ora actuala, exista nici mai mult nici mai putin de 229 situri protejate UNESCO. Dintre acestea, 70 sunt in pericol de a fi distruse de exploatari miniere petrol si gaze natural. Este vorba despre un raport publicat in World Wide Fund for Nature (WWF). Astfel, specialistii avertizeaza ca din moment ce in acele zone se va pierde din biodiversitate, comunitatile locale de asemenea vor fii ingenunchiate si nu isi vor mai putea asigura veniturile pe termen mediu si lung. Turismul este primul care va avea de suferit.
Ce inseamna UNESCO in cifre?
Daca ne uitam la cifre, cele 229 de situri UNESCO insumeaza mai putin de 1% din suprafata planetei, insa sunt atat de protejate pentru ca in interiorul acestor zone supravietuiesc exemplare unice pe planeta, pe cale de disparitie. Amintim aici cateva animale precum broastele testoase gigant sau rinocerii albi. Daca ne referim la plante, atunci indicam drept zone de mare interes Marele Canion si Marea Bariera de Corali. Desi sunt zone unice in lume si putin intinse ca suprafata, sunt amenintate destul de serios de exploatarile miniere. 31% din suprafetele protejate de UNESCO mai precis.
Exploatarile siturilor UNESCO in Africa depasesc 60% din suprafete
Cea mai dificila situatie este in Africa, unde 61% dintre suprafetele UNESCO sunt pe cale sa fie exploatate. Autorii studiului mai sus mentionat, WWF, companiile obtin teren concesionat in aceste zona pentru ca autoritatile locale nu fac suficiente studii de impact asupra mediului. Se uita probabil numai la venituri si uita sa se gandeasca pe termen lung.
Sa luam exemplul Sloveniei, exista o retea de pesteri care sunt exploatate turistic si aduc anual un profit de peste 13 milioane de euro. Astfel, 93% dintre siturile UNESCO sunt folosite pentru turism iar faptul ca acestea ar putea sa dispara, ar trace indarat o intreaga economie.