Cele mai contaminate judete din tara sunt Caras-Severin si Hunedoara

Cele doua judete sunt fruntase atunci cand vine vorba despre toxicitate. Agentia Nationala pentru Protectia Mediului a facut o clasificare a judetelor in functie de nivelul de poluare din sol si din apa. In aceasta clasificare apare si un raport in ceea ce priveste riscurile asupra sanatatii oamenilor a contaminarii cu substante radioactive si metale grele.

Un comunicat din partea Guvernului Romaniei arata faptul ca in toata tara exista 210 locatii contaminate iar cele mai multe sunt in judetele Hunedoara si Caras –Severin, din pricina exploatarilor miniere. Din pacate, in cele doua judete nu au fost luate masuri suplimentare de siguranta in ceea ce priveste depozitarea deseurilor toxice. Astfel, iazurile de decantare si haldele de steril alaturi de instalatiile de prelucrare situate in zona Moldova Noua continua sa contamineze cu substante toxice si radioactive zona, la fiecare adiere de vant.

Pe ambele maluri ale Dunarii exista probleme din cauza contaminarii la vanturi mai puternice. De asemenea, in comuna Ciudanovita au existat in trecut exploatari de uraniu. Mina a fost inchisa in anul 2000, insa radiatiile inca fac victime. Cele mai frecvente cazuri de radiatii din aceasta localitate se transforma in cancere si leucemie.

Bineinteles ca bani nu sunt pentru a rectifica problema, insa se pun sperante intr-un proiect bazat pe accesare de fonduri europene. Astfel, in intreaga tara cele 210 de situri contaminate radioactiv si toxic vor primi de la UE 1.2 miliarde de euro pentru securizare prin intermediul Strategiei Nationale si Planului National de Actiune pentru Gestionarea Siturilor Contaminate din Romania.

”Acest program a fost elaborat in conformitate cu angajamentul Romaniei privind conditionalitatea impusa de Comisia Europeana pentru pregatirea si selectarea proiectelor ce vor fi co-finantate din fondurile structurale UE pentru exercitiul financiar 2014-2020, asa cum sunt obiectivele specifice mentionate in Programul Operational Infrastructura Mare 2014-2020. Astfel, in urmatorii ani, Strategia Nationala si Planul National pentru Gestionarea Situilor Contaminate va finanta proiectele de remediere a siturilor contaminate strict prin intermediul acestui program, fara a aduce modificari ale cheltuielilor bugetare”, se arata in comunicatul emis de Guvern.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.