Sanatatea albinelor intr-un stup

Apicultura in Romania a devenit genul de afacere “pe val”. Din ce in ce mai multi oameni pun bazele unei mici afaceri cu stupi pentru ca mierea din tara noastra e mult mai calitativa fata de ce se vinde in magazinele din strainatate. Cum Europenii sunt innebuniti dupa calitate, apicultura romaneasca este putin pe val. Totusi, nu oricine reuseste sa razbeasca pe piata. E nevoie de multa munca si multa seriozitate. Inainte de toate e nevoie de multa informatie.

De exemplu, albinele dintr-un stup trebuie vaccinate ca sa nu se imbolnaveasca. Stiind faptul ca substantele chimice nu au ce cauta intr-o afacere bio, multi apicultori se indreapta catre o specie de albine care se vaccineaza singure, respectand astfel standardul de calitate international. Atat SUA cat si UE sunt impotriva vaccinurilor la albine de orice tip.

Astfel, regina este cea in seama careia cade imunizarea intr-un stup si totul se bazeaza pe o cercetare aparuta in revista PLOS Pathogens. „Procesul prin care regina transfera imunitatea generatiilor viitoare de albine a fost un mister pana acum. Albinele lucratoare care ii aduc reginei hrana ii transfera acesteia si patogeni care sunt digerati si legati de cate o proteina care este apoi transmisa prin fluxul circulator al reginei si catre ouale pe care le depune”, spine Gro Amdam, partas la cercetare.

Astfel, singurul lucru care mai poate conduce la scaderea efectivului de albine ramane pesticidele din mediul inconjurator, bolile dezvoltate natural fara contaminare din exterior sunt eliminate din calcul. Cam asta isi doresc toti, inclusiv apicultorii romani. Producem cea mai curata miere din Uniunea Europeana si trebuie sa ne mentinem acest standard.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.