Catastrofele naturale pot sa insemne de la inundatii la furtuni, de la secete la fenomene meteo extreme, uragane, tsunami si asa mai departe. ideea este ca in ultimii 20 de ani numarul acestor fenomene a crescut semnificativ, la fel ca si intensitatea acestora. In total, peste 600.000 de oameni au murit si 4.1 miliarde de oameni au fost afectate de aceste calamitat naturale.
Aceste cifre au fost scoase la iveala de un studiu ONU, respectiv ale unei agentii care activeaza in interiorul acestei organizatii mondiale numita UNISDR. Acest studiu trage un semnal de alarma si spune clar faptul ca fenomenele meteo extreme si catastrofele au inceput sa se inmulteasca simtitor incepand cu anul 1995 si scoate in evidenta faptul ca trebuie luate masuri urgente pentru a rezolva problema.
De asemenea, in ultimii 10 ani, respectiv intre 2005 – 2014 au fost notate nici mai putin de 335 de fenomene extreme, cu 14% mai multe fata de deceniul anterior, respectiv 1994-2004 si duble fata de perioada 1984 – 1994. Cele mai numeroase catastrofe naturale au fost inundatiile, in procent de 47% din totalul catastrofelor si majoritatea in Asia, afectand 2.3 miliarde de oameni.
Au fost avariate 87 de milioane de case, sute de mii de scoli. Pierderile financiare se ridica la 1.8 miliarde de euro si bineinteles ca cele mai afectate tari sunt cele sarace, tari in care s-au inregistrat 89% dintre decese si 75% dintre acestea in China sau India.
Directorul UNISDR Margareta Wahlstorm afirma “„Schimbările climatice, variaţiile climatice şi fenomenele meteorologice constituie o ameninţare la adresa eradicării sărăciei extreme”. Reprezentantul ONU a cerut ţărilor să îşi reducă emisiile de gaze cu efect de seră, să îşi îmbunătăţească planurile de urbanizare a teritoriilor şi să împiedice degradarea mediului.”.