Mai sunt viabile planurile UE pentru reducere a risipei de alimente si a deseurilor marine?

Exista sanse destul de mari ca UE sa elimine cotele impuse pentru reducerea risipei de alimente si a deseurilor marine. Cei de la The Guardian spun ca aceste tinte au fost eliminate din noua propunere legislativa in ceea ce priveste economia circulara. Practic nu exista tinte pentru aceste doua cote desi in prima instanta, UE isi propusese sa reduca cu 30% pana in 2025 risipa de alimente si poluarea marilor si oceanelor dar mai ales a plajelor. Se stipuleaza doar faptul ca trebuie luate masuri in acest sens pentru imbunatatirea situatiei.

In cazul in care nu stiati, in prezent se irosesc cel putin 25% din cantitatea de alimente produsa la nivel mondial, in vreme ce pentru gestionarea deseurilor marine, in Europa se cheltuie nici mai mult nici mai putin de 700 de milioane de euro anual.

Bineinteles ca ONG-urile de mediu se declara nemultumite iar voci precum Eve Mitchell de la Food and Water Europe spune ca de vina pentru aceste “omisiuni” ar fi lobby-ul corporatist. Meadhbh Bolger de la Friends of the Earth s-a multumit sa atraga atentia doar asupra pericolelor ce pot sa apara din neglijarea marilor si oceanelor.

“Până acum, ţările europene nu au implementat decât măsuri foarte permisive pentru a gestiona problema deşeurilor din oceane, iar ţintele stabilite erau esenţiale pentru a determina acţiuni mai hotărâte. Noua propunere arată un dezinteres sever faţă de sănătatea oceanelor.” afirma acesta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.