Nivelul noxelor cu efect de sera nu dau inapoi de nici un fel, sunt in continua crestere potrivit ultimului raport ONU. In 2014, anul trecut, s-au inregistrat noi recorduri in ceea ce priveste concentratia dioxidului de carbon dar si a metanului, oxidului de azot. Se pare ca masurile impuse la nivel mondial in acest sens nu rezolva problema absolut deloc.
Michael Jarraud, secretar ONU afirma “În fiecare an, anunţăm că nu mai avem timp. Trebuie să acţionăm ACUM pentru a reduce emisiile de gaze cu efect de seră dacă vrem să avem vreo şansă să ţinem sub control creşterea temperaturilor.”
Cifre si urmari
Metanul si oxidul de azot au ajuns la cote de 1.83 ppb si 327.1 ppb in 2014, fiind cele mai mari concentratii din ultimii 800.000 de ani. Cresterea temperaturilor, femomene meteo extreme din ce in ce mai frecvente, topirea ghetarilor alaturi de cresterea nivelului marilor si oceanelor sunt doar cateva dintre efectele acestor valori crescute a gazelor cu efect de sera.
ONU a anuntat faptul ca angajamentele a 150 de tari din totalul de 190 in ceea ce priveste reducerea poluarii nu sunt suficiente. Daca aceste angajamente nu sunt respectate de toata lumea, tinta ONU de a mentine cresterea temperaturii globale la sub 2 grade fata de epoca preindustriala, este una putin tangibila. Daca masurile se respecta, se va obtine doar jumatate din reducere necesara.
Statele Unite si-a luat angajamentul sa reduca cu 25% emisiile pana in 2025 iar China sa reduca cu 65% emisiile comparativ cu anul 2005. Daca va intrebati ce-s cu cele 150 de tari ce si-au asumat intentii pentru reducere, ele sunt raspunzatoare de 85% din gazele cu efect de sera din lume.