Discutam bineinteles despre uleiul alimentar, declarat deseu poluant de alte tari civilizate de mult ani. Se spune ca un litru de ulei poate sa contamineze 1 milion de litri de apa in cazul in care este aruncat la canalizare. Cu acest milion de litri de apa, un adult poate sa supravietuiasca cel putin 14 ani, insa in situatia in care apa este contaminata cu uleiul de gatit ars, situatia se schimba.
Exista oameni precum Marian Scafaru ce au pornit afaceri in acest domeniu, al reciclarii uleiului de gatit. Acesta a pus bazele proiectului “Uleiosul” care se misca totusi greoi. Care este cauza pentru ca proiectul se misca asa de lent? Ei bine, nu exista informare pe nicaieri conform careia oamenii sa stie ca uleiul de gatit este un deseu poluant. Oamenii nu stiu ca au varianta reciclarii. Aici e foarte mult de lucrat pentru ca dupa cum spuneam, ceea ce Marian a pus bazele in Romania, in strainatate se intampla de ani buni.
“Uleiul uzat nu este biodegradabil. La contactul cu apa acesta formează o peliculă care oprește oxigenul să ajungă la viețuitoarele și plantele din apă”, spune Marian
Ati fi surprinsi daca ati stii si faptul ca in cazul in care alegeti sa aruncati uleiul de gatit la canal, puteti primi o amenda cuprinsa intre 100 si 1000 de lei. Toata lumea se intreaba de ce exista atat de putina “publicitate” in jurul acestei colectari de deseuri casnice, In special in jurul uleiului de gatit.
De exemplu, daca 10% din gospodariile din Bucuresti ar preda uleiul de gatit in loc sa il arunce, macar 2 litri pe an, s-ar evita contaminarea apei de canal cu 138 de tone de ulei.
“Directorul centrului de colectare la care predau uleiul a ajuns la o cantitate optimistă de 2.000 de tone de ulei alimentar uzat care ar putea să fie colectat de la persoanele fizice din Bucureşti dacă fiecare locuitor ar colecta un litru pe an”, a adaugat Scafaru