Desi la nivel mondial, toata lumea inchide reactoarele nucleare si incepe treptat sa renunte la obtinerea energiei electrice folosind atomocentralele, Belgia se pune in potriva curentului si redeschide un reactor nuclear. Germania bineinteles ca stramba din nas la aflarea vestii, insa nu prea au ce face. Ramaneti cu noi si in cele ce urmeaza veti afla povestea reactorului nuclear buclucas…
Ei bine, nici nu s-a racit bine cerneala pe acordul COP21 care sustinea trecerea la energiile verzi, ca Belgia a anuntat ca va repune in functiune reactorul nuclear de langa orasul Huy. Teama de un dezastru similar Fukushima a inceput sa se instaureze in randul vecinilor nemti, Ministrul Economiei neamt Garrelt Duin din North Rhine-Westphalia clasificand drept iresponsabila aceasta actiune.
Cine detine reactorul cu pricina?
Reactorul cu pricina este detinut de firma Electrabel, firma ce a asigurat cetatenii din jurul centralei ca totul este in regula si ca nu au de ce sa se teama. Centrala va functiona 8 ani de zile, pana in 2023. Decizia nu cred ca este absolut surprinzatoare din partea Belgiei, intrucat in ultimul an au inchis aproape jumatate din reactoarele nucleare pe care le aveau in functiune. Cred ca era ceva normal sa nu poate face fata consumului, fiind nevoie redeschiderea macar a unuia dintre cele inchise.
In total, in Belgia, doua reactoare au fost redeschise, cel de la Tihange si cel de la Antwerp. Problema nemtilor se refera la faptul ca aceste doua reactoare se afla in apropierea a 4 orase germane, Cologne, Düsseldorf, Dortmund si Essen. Nemtii au renuntat treptat la energia nucleara dupa dezastrul din Japonia, incepand oprirea reactoarelor inca din 2011. Franta si Belgia au incercat si ele sa faca acelasi lucru, insa dupa cum vedem, nu prea isi permit. Nemtii se supara dar se supara degeaba. Nu toti au capacitatea si puterea lor economica.