Interzis la sturion si in urmatorii 5 ani

Trebuie sa incepem cu o mica poveste. In anul 2006, s-a interzis pescuitul la sturion in Romania iar luna ce vine ar expira aceasta interdictie. In acest context, Asociatia Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii alaturi de Ministerul Mediului a decis prelungirea duratei de prohibitiei cu inca 5 ani, pana in anul 2020. Decizia a fost luata in contextul in care populatia de sturion actuala nu permite inca pescuitul, mai e nevoie de ceva timp pana cand se poate da drumul la asa ceva.

„Din studiile realizate în ultimii ani, dar și din obligațiile externe care ne impun protecție sporită pentru această specie aflată în pericol ce se află pe Lista Roșie a Convenției de la Berna (sturionul), s-a decis continuarea prohibiției la pescuitul de sturion pentru o perioadă de cinci ani. Este o decizie de interes național și internațional pe care nu o ia ARBDD, este o decizie pe care o luăm de comun acord Ministerul Mediului, Ministerul Afacerilor Externe, ARBDD, ANPA în condițiile în care România și Bulgaria sunt singurele țări membre ale Uniunii Europene care mai au populații viabile de sturioni sălbatici” spune Lucian Simion pe blogul sau. Lucian este directorul asociatiei mai sus prezentata.

S-a propus si o solutie pentru pescarii ce au cota la sturion, subventie din partea statului care este menita sa ajute pe respectivii. O discutie in acest sens s-a initiat deja in Parlamentul European de catre Norica Nicolai, vicepresedintele Comisiei pentru Pescuit.

Cat despre calcan si pescuitul in Marea Neagra, s-ar parea ca exista probleme din cauza faptului ca pescarii nu declara intocmai corect capturile pe care le fac iar din aceasta cauza se vor impune niste penalizari de 20% fata de cota de anul trecut.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.