Eu unul la concluzia asta am ajuns dupa vreo 5 ani de stat in campul muncii din Romania. Mereu dau de oameni care se vaita tare si raspicat ca nu sunt locuri de munca in orasul lor, insa ei nici macar nu cauta. De asemenea, am intalnit si oameni care doresc un loc de munca foarte bine platit desi nu au o calificare capabila sa justifice salariul dorit. Nu vreau sa bag pe toti in aceeasi oala si sa spun ca cei care stau acasa nu vor sa munceasca, insa in 90% din cazuri cam acesta este adevarul. Nu exista sa nu fie de munca. Daca ai impresia ca in orasul tau nu-s locuri de munca, te duci si cauti locuri de munca la Sibiu, Bucresti, Timisoara.
Unchiul meu a plecat tocmai la Arad pentru ca in Severin nu a gasit exact ce isi dorea, dar de munca gasea. Nu era multumit de salariu si a dorit ceva mult mai bine platit, avand insa calificarea necesara. Din pacate, asta se poate intampla, adica intr-un oras foarte slab industrializat sa nu existe locuri de munca specifice calificarii. De problema asta se lovesc in special cei care au supra calificari, oamenii care o viata intreaga s-au pregatit intr-un singur domeniu si pe moment, in orasul in care se afla nu exista nici o firma care sa aiba nevoie de aceasta supra calificare.
Lasand la o parte pe unchiul meu si supra calificarea, exista si locuri de munca part-time care de asemenea nu sunt ocupate de nimeni. Oamenii sunt comozi de cele mai multe ori si au multe pretentii fara sa isi puna o simpla intrebare: ce pot aduce ei in schimbul acelor pretentii. Am ajuns la concluzia ca romanii nu vor sa munceasca de cat daca cineva ii scoate cu forta pe usa casei si eventual le ofera ceva job de ministru, foarte bine platit. In rest, daca stau acasa oamenii se descurca cum pot, mai ia ajutor de la Primarie, mai ia ajutorul social si etc. Mai sparg un lemn, mai sapa o gradina si asa mai departe. Asta-i Romania.