Am mai scris noi despre defrisarile ilegale din Amazon, insa acum au sosit date noi. Povesteam in articolul trecut faptul ca padurea amazoniana se confrunta cu o problema fara precedent in istorie, este carata lemn cu lemn cu camioanele zilnic, mii de tone de material lemnos dispar in fiecare zi. Este o problema pe care autoritatile locale nu o pot tine in frau si care va afecta din ce in ce mai jos ecosistemele prezente in acea zona. Haideti asadar sa vedem care sunt noile date.
Defrisarile din Amazon au crescut cu 16% fata de aceeasi perioada a anului trecut. Aceste cifre au iesit la iveala imediat dupa COP21 de la Paris si scot in evidenta ineficienta sau mai bine zis lipsa progresului in combaterea fenomenului. In 2015, a fost defrisata o suprafata de 5800 km patrati de padure amazoniana, cam cat suprafata orasului Los Angeles, ca sa va faceti o idee despre cat de mare este paguba. In ultimii 3 ani, problema s-a agravat constant si deocamdata nu exista solutie.
Una dintre tarile care a luptat impotriva furtului de lemn din padurea amazoniana a fost Brazilia, care in ultimii 10 ani a reusit sa reduca fenomenul. In ultimii 3 ani se pare ca situatia se agraveaza si nici macar singura tara care reusea sa tina in frau taierile ilegale nu mai face fata. In cazul in care se va continua in acest ritm, pe langa distrugerea ecosistemelor or sa mai fie probleme si cu clima globala. In momentul de fata, oamenii de stiinta sustin ca 57% dintre cele 15000 de specii de arbori din Amazon sunt pe cale de disparitie daca se continua defrisarea in acest ritm.