Aceasta este concluzia la care s-a ajuns la COP21 referitor la India si productia de carbune. In cazul in care nu stiati, la COP21 s-a semnat un acord intre tarile membre ONU se angajeaza sa reduca emisiile cu efect de sera. India a fost si ea semnatara a actului insa nu va renunta la extinderea exploatarilor de carbune pentru ca este singura resursa care poate asigura necesarul energetic al tarii. De asemenea, este si una dintre solutii care poate duce la cresterea nivelului de trai. In acest moment, India este una dintre cele mai sarace tari de pe glob.
India a si confirmat nu de mult faptul ca are de gand sa isi mentina planul de extindere a exploatarilor de carbune pentru a atinge tinta de 1.5 miliarde de tone extrase anual. Anil Swarup declara in acest sens pentru Reuters: „Protejarea mediului este un subiect non-negociabil şi suntem foarte atenţi în privinţa lui. Însă, dependenţa noastră de cărbune va continua. Nu există alternative disponibile.” El a adăugat că, pentru următoarele decenii, cărbunele va rămâne cea mai eficientă sursă de energie, chiar dacă India vrea să îşi mărească de 30 de ori capacitatea de producţie de energie solară până în 2022”
Bineinteles ca India se numara in topul tarilor vinovate de emisiile cu efect de sera, ocupand un loc 3 pe podium. Adevarul este undeva pe la mijloc intrucat India detine 17% din populatia tarii si este vinovata de 2.5% din totalul emisiilor cu efect de sera. In schimb, tarile dezvoltate genereaza 20% din aceste emisii poluante si adapostesc doar 5% din populatie…
India va continua extractia de carbune fiind singura solutie de a scoate tara din saracia crunta in care se afla in acest moment si ONU pare dispusa sa accepte acest compromis.