Cu atata industrie si cu atata civilizatie, e clar ca aerul pe care il respiram nu este cel mai curat. Voi v-ati intrebat vreodata cat de toxic este aerul pe care il respirati in Romania? Dar aerul pe care altii in respira in Franta sau Etiopia? Ei bine, aceste particule fine PM2.5 au atins o concentratie record in 2015 pe intreg globul pamantesc, concentratie ce este deja considerata periculoasa pentru organism. Bineinteles ca cele mai afectate zone sunt Asia de Sud si Sud-Est, in timp ce tarile cu venituri ridicate sunt destul de ferite de aceste particule nocive.
China este cea care detine suprematia in topul celor mai poluate tari din lume, insa nu sunt singurii care se confrunta cu aceasta problema. Calitatea aerului este o problema in intreaga lume conform unui studiu publicat in Environmental Science & Technology. Astfel, conform acestui studiu, 87% din populatia globului respira un aer cel putin toxic. Cum s-a ajuns la aceasta concluzie? Pai studiul se bazeaza pe date primite de la 13 Universitati din tari diferite ale lumii. 79 de state au fost analizate de acesti oameni de stiinta si cu ajutorul unor simulari pe calculator utilizand si date din satelit, s-a ajuns la aceasta concluzie destul de rezonabila zic eu.
Desi multi ar fi tentati sa creada faptul ca Europa este ferita de asemenea probleme , nu-i deloc asa. Anual, peste 430.000 de decese apar in Uniune din cauza poluarii aerului. Astfel, principalul risc de sanatate in Europa si in lume ramane poluarea aerului, aparand boli respiratorii, afectiuni ale inimii sau chiar cancer. Aerul pe care il respiram cu totii este extraordinar de toxic si traim cu speranta ca in curand, industria o sa treaca pe energii regenerabile.