Risipa de alimente reprezinta o problema destul de mare conform lui Nicolas Chabanne, un reputat antreprenor francez care sustine ca anual, pot fi salvate peste 200 de milioane de tone de alimente doar daca alegem sa mancam legumele si fructele “urate”… Stim cu totii faptul ca aceste alimente urate au preturi mult mai mici in supermarketuri fata de cele care arata aproape de perfectiune, si de cele mai multe ori cele urate sfarsesc la tomberon, intrucat nu le cumpara nimeni. Legumele si fructele urate au aceeasi cantitate de nutrienti ca cele normale, doar ca au o forma ciudata, asadar, pot fi consumare fara probleme de cei care isi doresc in mod expres sa faca acest lucru.
Anual, peste 200 de milioane de tone de legume si fructe ajung la gunoi pentru ca sunt refuzate de clientii supermarketurilor, in ciuda faptului ca magazinele au o politica speciala in ceea ce le priveste. Probabil ati observat prin Carrefour faptul ca aceste legume urate au preturi mult mai mici fata de celelalte. Conform antreprenorului Nicolas Chabanne, daca am alege sa consumam acele alimente, nu doar ca am salva sute de milioane de tone de alimente, dar am avea si o atmosfera mai curata, intrucat peste 1 miliard de tone de emisii se genereaza in momentul in care aceste legume sunt distruse.
Sa discutam putin despre programul Carrefour. Ce prevede mai exact? Ei bine, dupa cum spuneam, acest lant de magazine deja promoveaza produsele urate si le vinde cu aproximativ 24% mai ieftine fata de cele normale. Uneori, discount-urile ajung pana la 30%. In primele doua zile cand proiectul a fost lansat pentru prima data, s-au vandut peste 1.2 tone de legume si fructe urate doar in Franta. Oricum, nu va imaginati ca Franta este singura tara unde se deruleaza asemenea proiecte, Portugalia si SUA sunt fruntase in asemenea incercari de a reduce risipa de alimente.