In urma cu cateva zile, UE da de inteles ca nu sustine economia circulara doar cu vorbe si atitudine, ci si cu fapte. 24 de miliarde de euro vor fi destinate dezvoltarii acestei economii incepand de anul acesta. Astfel, in cazul in care in Romania exista firme ce activeaza in domeniul economiei circulare, pot apela la aceasta linie de finantare. Cele 24 de miliarde de euro sunt oferite de Comisia Europeana in parteneriat cu Banca Europeana pentru Investitii – BEI.
Cum se numeste linia de finantare pentru proiecte care sustin economia circulara
Linia de finantare pentru asemenea proiecte se numeste InnovFin si initial a avut alt scop, acela de a ajuta firmele din industrie si tehnologie care vor sa aduca inovatii pe piata. Dupa noile ordine, orice firma poate accesa acesti bani atata timp cat activeaza in sectorul economiei circulare. Cu mai putine limitari si restrictii, Comisia Europeana doreste sa vada un progres mai semnificativ al acestei economii circulare in UE. In acest sens, a fost creat inca un serviciu numit InnovFin Advisory, menit sa ajute initiatorii de proiecte sa le duca la nivelul urmator, sa fie mai durabile si mai sustenabile din punct de vedere legal si vizionar.
Daca va intrebati cine administreaza fontul InnovFin, trebuie sa stiti ca acesta face parte din programul de cercetare ale Comisiei Europene Orizont 2020, program ce are un buget de 80 de miliarde de euro. Ramane de vazut daca aceste eforturi ale UE de a sustine economia circulara financiar vor da rezultate pe termen mediu si lung, deocamdata lucrurile par in regula din acest punct de vedere.
Economia circulara este singura care poate duce la limitarea risipei si automat a poluarii si are nevoie de investitii, nu se poate dezvolta de la sine atata timp cat se bazeaza [e o evolutie tehnologica acerba.