Iata ca s-a gandit cineva si la acest aspect. Ca tot a fost circul cu legea prin care ciobanii erau obligati sa tina maxim 3 caini la stana din nu stiu ce motive ciudate ce tineau de vanatoare. Ei bine, Asociatia pentru Conservarea Diversitatii Biologice vine cu un raport cel putin ridicol din punct de vedere al numarului de pagini (~300), raport ce face parte din proiectul WolfLife si in cele ce urmeaza o sa va prezentam pe scurt la ce se refera. Problema principala pe care o trateaza o reprezinta impactul negativ asupra faunei salbatice pe care cainii hoinari si cei de la stana il au asupra mediului.
Multi dintre voi o sa spuneti: pai bine, si la ce se refera acest impact negativ? In principal discutam despre transmiterea de boli sau uciderea diverselor specii de fauna salbatica. De asemenea, cainii de la stana sunt acuzati ca ucid caprioare, cerbi, mistreti, iepuri si asa mai departe, animale care de obicei se si vaneaza si care probabil au fost si motivul acelei legi ciudate despre care va povesteam mai devreme. Mai mult, acesti caini de la stana au ajuns sa aiba aceeasi importanta din punct de vedere al modului in care distrug precum lupul si rasul.
Care este rezolvarea problemei?
Problema se poate rezolva nu prin limitarea numarului de caini, ci prin inlocuirea cainilor metis cu cei ciobanesti traditionali. Bineinteles ca si aici vor fi discutii pentru ca cei care folosesc cainii la stana ii folosesc pentru un anumit scop si au nevoie de aceste rase pentru a putea apara sutele si miile de oi de lupi si de ursi. Ramane de vazut ce se va intampla in viitorul apropiat in legatura cu aceasta problema.