Cat costa de fapt reciclarea?

reciclarea

Bineinteles ca discutam despre prostia de taxa de reciclare de 2 lei /kilogramul de ambalaj platita de producatori. Acestia doresc suspendarea acestui bir abuziv pe care de fapt, nu l-au platit niciodata la adevarata valoare.

Producatorii au preferat sa umfle cifrele din statisticile de colectare a organizatiilor infiintate chiar de ei pentru a recicla cele 60% dintre ambalajele aruncate in piata prin intermediul produselor… Aceasta taxa daca ar fi aplicata la un nivel serios, ar insemna multe fabrici inchise si preturi mai mari cu pana la 30% la alimente, lucru care s-ar rasfrange asupra consumatorului final.

250 de milioane de euro sunt banii pe care producatorii ar trebui sa ii dea initial statului, bani care vor trebui recuperati cumva din pretul final al produsului. Este singura solutie a fabricilor pentru a evita inchiderea, falimentul. Sorin Minea, Presedintele Romalimenta declara “Statul roman a facut o lege proasta in urma cu 10 ani, a urmarit-o prost de-a lungul timpului, ne-a spus ca functioneaza, dar s-a dovedit nefunctionala si a generat tot felul de fraude”… Deci, de vina ar fi Ministerul Mediului…

Cei care vor fi cei mai afectati de aceasta lege stupida, vor fi proprietarii de fabrici de conserve. „Sunt fabrici care pun pe piata 600-700 tone de sticle pe luna. Inmultiti cu 2 lei si vedeti daca rezultatul este echivalentul profitului anual pe care il poate realiza o fabrica” mentioneaza Aurel Tanase, presedintele patronatelor Romconserv… Totusi, lucrurile nu sunt atat de simple intrucat Uniunea Europeana asteapta implementarea acestei legi, in schimb contrar, Romania va plati 200.000 de euro/zi amenda pana cand se va supune… Ramane de vazut ce se va intampla in acest caz, o sa va tinem la curent daca apar informatii noi.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.