Pe langa poluarea clasica, cea a solului si aerului, mai exista un tip de poluare si anume poluarea fonica, prin zgomot. Da, zgomotul poate sa fie o sursa de poluare si inca una destul de importanta. Astfel, pestii de la tropice se pare ca ar fi cei mai amenintati de acest tip de poluare. Daca va intrebati de unde zgomote prin apele de la tropice, ei bine, de la barcile cu motor.
Din cauza zgomotului prea mare de la barci si vapoare, pestii nu reusesc sa se mai fereasca de pradatori si astfel ecosistemele sunt puse in pericol. Aceste date au fost date presei in revista Nature Communications unde sunt aduse dovezi destul de reale legate de acest fenomen.
Balenele sunt cele mai afectate vietuitoare marine pentru ca ele se bazeaza pe sunete pentru a putea comunica si pentru a putea vietui.
Pe langa pesti, exista o sumedenie de animale care vaneaza si se apara de pradatori folosind sunetul. De asemenea, exista animale care folosesc sunetul pentru a se deplasa pur si simplu iar zgomotele puternice venite din exterior de la avioane sau vapoare le afecteaza destul de mult viata de zi cu zi… Da, liliecii sunt cei mai afectati intrucat ei se deplaseaza folosind ultrasunete.
“Combinatia dintre stres si reactii lente la atacurile pradatorilor transforma aceste specii in tinte usoare”, a explicat Andy Radford, autor al studiului…
Poluarea fonica nu este un simplu moft, nu este o simpla inventie, este o realitate care ameninta nu doar liliecii si balenele dar si multe alte vietuitoare din jurul acestora. In cazul in care nu se ia masuri pentru a stopa efectele negative ale sunetelor industriale asupra mediului inconjurator, lumea pe care o stim noi astazi se va schimba destul de mult in urmatorii 10 – 15 ani.