Atunci cand discutam despre microhidrocentrale, apare inevitabil ideea de distrugere a biodiversitatii. De-a lungul timpului s-a demonstrat faptul ca aceste microhidrocentrale sunt extraordinar de daunatoare si ecosisteme intregi se duc pe apa sambetei din cauza acestor constructii. Cu toate acestea, cele de la Prigor se pare ca vor fi construite intr-un final. Mai precis, doua astfel de microhidrocentrale vor fi construite pe raul Nera din Caras-Severin.
Presedintele Grupului Ecologic de Colaborare Nera din Oravita, Cornel Popovici Sturza declara pentru Agerpress:
“Impactul executiei celor doua microhidrocentrale este unul major asupra biodiversitatii, ca si componenta a ecosistemului raului Nera, a partii valoroase a biodiversitatii, care este statuata in zona, prin arii nationale protejate. Aceasta este una din probleme. Cea de-a doua se refera la legalitatea constructiei acestora, adica avem dubii serioase in legatura cu studiul de impact, care evita, cu destul de multa abilitate, sa spuna ce s-a intamplat in Romania, in ultimii 20 de ani, legat de executia de microhidrocentrale. In mod normal, acest studiu este dedicat publicului, care trebuie sa stie care este riscul unor asemenea executii. Nu in ultimul rand, cei mai multi oameni sunt revoltati de distrugerea peisajului din amonte de raul Nera, pentru ca asemenea lucrari lasa urme adanci, ireversibile asupra acestei mirifice lumi din zona”
Ei bine, nu este pentru prima data cand microhidrocentralele baga Romania in scandaluri internationale, s-a mai intamplat in trecut ca Uniunea Europeana prin Comisia Europeana sa deschida procedura de infringement impotriva tarii noastre din cauza unui proiect de pe raurile Dejani-Lupsa si Vistisoara din Muntii Fagaras. Asta se intampla prin luna iunie 2015, deci nu la mare distanta.