De câți bani are nevoie România pentru a epura în totalitate apele uzate?

epurare

Nici mai mult nici mai puțin de 7 miliarde de euro sunt necesari pentru România dacă dorește să rezolve o dată pentru totdeauna problema epurării apelor uzate, din mediul urban. Victor Sandu a acordat un interviu pentru cei de la Green Report în care a dezvăluit aceste cifre și nu numai:

În vederea conformării cu cerințele Directivei privind epurarea apelor uzate urbane – 271/91/CEE, costurile de investiții necesare se ridică la circa 7,678 miliarde de euro în perioada 2016 – 2021, în principali acestea fiind costuri alocate pentru finanțarea aglomerărilor umane cu mai mult de 2.000 de locuitori”, a spus Victor Sandu.

În acest moment, în țară există un deficit destul de mare al stațiilor de epurare. Există doar 519 stații la 549 de aglomerații urbane, ceea ce reprezintă o cifră îngrijorătoare. La cele 519 stații de epurare funcționale, se mai adaugă 101 stații nefuncționale și 20 aflate în probe. La o primă vedere, s-ar părea că există doar 9 stații moderne capabile să deservească orașele cu peste 150,000 de locuitori, cu 10 mai puțin de cât necesar.

În prezent se derulează lucrări de reabilitare și modernizare a stațiilor de epurare mecano-biologică, în vederea realizării epurării terțiare (epurare biologică avansată – n.r.), care este o cerință de conformare pentru aglomerările cu mai mult de 10.000 de locuitori”, a mai spus directorul general al ANAR, Victor Sandu.

Deși mai sunt doar 6 ani până la termenul limită de rezolvare al acestei probleme, se estimează că până în 2021 se va finaliza 86% din planul de extindere și îmbunătățire.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.