Cosmetice pentru ingrijirea pielii cu dermatita /eczema

cosmetice bio dermatite

Ce sunt dermatitele?

Dermatita este o afectiune comuna a pielii, este netransmisibila si nu pune in vreun fel viata in pericol, dar produce o stare de disconfort. Eruptiile cutanate, cunoscute sub denumirea de dermatite, pot lua multe forme, iar aparitia lor poate fi foarte dureroasa.

Cele mai intalnite tipuri de dermatite

Exista mai multe tipuri distincte de dermatita, definite prin factorul care le produce si mecanismul celular responsabil pentru iritatie.

  • Dermatita de contact este o iritatie a pielii, cauzata de contactul cu o substanta straina.
  • Dermatita atopica este o boala de piele foarte frecventa, care afecteaza un procent mare din populatia lumii. Aceasta este numita si eczema, iar semnele distinctive ale bolii includ eruptii cutanate si prurit.
  • Dermatita seboreica – Este o forma foarte comuna de inflamatie a pielii, apare sub forma unor pete rosii, localizate pe diferite portiuni ale pielii de pe scalp, fata, urechi.

Semnele si simptomele dermatitelor

Dermatita afecteaza aproximativ una din cinci persoane la un moment dat in viata. Desi exista mai multe tipuri de dermatita, in general, simptomele dermatitei sunt aproximativ asemanatoare:

  • Inrosirea pielii
  • Descuamarea pielii
  • Basici si eruptii in forma de solzi
  • Senzatie de mancarime
  • Uscarea pielii
  • Umflaturi

Cauzele dermatitei/eczemei

Cel mai provocator lucru este sa ne imaginam ce anume a cauzat aceasta eruptie cutanata. In general, dermatitele apar prin contactul direct cu o substanta iritanta sau cu un alergen. Acesti alergeni pot fi substantele aflate in produsele de ingrijire personala comune: sapun, sampoane, cosmetice, parfumuri, etc.

Cele mai intalnite cauze ale dermatitei de contact sunt:

  • Medicamentele, cum ar fi antihistaminicele, antibioticele sau antisepticele
  • Cauciucul sau latexul
  • Metalele, cum ar fi nichelul, cromul, mercurul
  • Substantele chimice utilizate in fabricarea pantofilor si a hainelor
  • Produsele cosmetice conventionale, cum ar fi cremele de fata, vopsele de par, parfumuri, samponuri.

Cum tratam dermatitele?

Atunci cand te confrunti cu o dermatita primul lucru pe care trebuie sa il faci este sa mergi la medicul dermatolog pentru a afla cauza ei si tratamentul recomandat. Doctorul dermatolog, dupa identificarea tipului dermatitei si cauza ei, poate prescrie un tratamet medicamentos, care poate cuprinde: antibiotice, creme cu hidrocortizon, steroizi tipici, etc.

Insa, pe langa tratamentul medicamentos, poti preveni aparitia dermatitelor acordand o atentie speciala ingrijirii, prin: hidratarea corespunzatoare a pielii, evitarea substantelor chimice.

 

Iti  recomandam 5 cosmetice bio/naturale care te ajuta sa previi sau sa tratezi efectele dermatitei.

 

Opteaza pentru cosmetice bio pentru ingrijirea pielii afectate de dermatita/eczema. Uleiurile vegetale BIO, extractele din plante, apele florale si unturile vegetale BIO au multiple beneficii pentru ten si piele si nu provoaca iritatii, deoarece nu contin substante sintetice. Acestea pot ameliora efectele dermatitei si pot preveni aparitia ei.

Printre cele mai eficiente cosmetice bio pentru pielea afectata de dermatita, se numara:

 

  1. Ulei de catina BIO

Uleiul de catina contine o sumedenie de acizi grasi esentiali bogati in omega 3, 6, 7, 9, vitamina C (de 12 ori mai mult decat portocala), vitamina E, provitamina A, carotenoizi,  fitosteroli, calciu, magneziu, fier.

Beneficiile Ulei de Catina BIO:

  • Stimuleaza refacerea colagenului
  • Hidrateaza in profunzime tenul
  • Vindeca leziunile si cicatricile
  • Intinereste pielea

Uleiul de catina se poate utiliza simplu sau combinat cu alte uleiuri cosmetice bio si naturale si ca ingredient in creme, emulsii, serumuri.

  1. Ulei de galbenele

Uleiul de galbenele grabeste vindecarea, calmeaza si repara pielea datorita puternicelor proprietatilor antiinflamatorii, antifungice si antibacteriene si reduce iritatiile, roseata si mancarimile. Este minunat pentru dermatite, eczeme, psoriazis, cicatrici.

Cum se poate utiliza uleiul de galbenele:

  • aplicat pe piele ca atare
  • ingredient in orice fel de creme cosmetice
  • combinat cu ulei de macadamia, ulei de germeni de grau si ulei de macese pentru masaj

 

  1. Ulei esential de salvie

Uleiul esential de salvie este recomandat pentru vindecarea petelor si cicatricilor. Avand efect antifungic, antibacterian, antimicrobian, antiseptic, antispasmodic, antiinflamator si dezinfectant, uleiul esential pur de salvie este o optiune buna pentru pielea afectata de dermatita.

Atentie! Uleiurile esentiale nu se folosesc direct pe piele, nediluate in uleiuri vegetale, deoarece sunt foarte puternice. Se folosesc numai pentru uz extern, ca ingredient in creme si lotiuni, sampoane, deodorante, etc.

  1. Ulei de aloe vera

Uleiul de aloe vera are o multitudine de actiuni terapeutice, avand rol anti-iritant, antiviral, antimicrobian, antibacterian, antiinflamator. Folosit regulat, uleiul de aloe vera calmeaza pielea si o hidrateaza. Contine peste 240 substante active, printre care se numara 18 aminoacizi, fitosteroli, betacaroten, vitamina B1, B3, B6, C, E, niamicida, minerale, toate fiind vitale pentru sanatatea pielii.

Uleiul de aloe vera se poate utiliza aplicat ca atare pe piele sau ca ingredient in lotiuni si creme de ten si corp.

  1. Extract de mesteacan

Extractul de mesteacan se foloseste de secole in scopuri medicinale. Contine acid betulinic si betulin care au un efect puternic antiinflamator. Datorita proprietatilor antibacteriene si antiinflamatorii se foloseste pentru tratarea eczemei, dermatitei, psoriazisului si iritatiilor pielii.

Extractul de mesteacan se poate utiliza ca atare sau ca ingredient in creme si masti.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.