Pentru a sti cum sa ne ingrijim eficient tenul, trebuie mai intai sa cunoastem caracteristicile sale. In general, tenul este de 3 tipuri: ten gras, ten uscat si ten sensibil. Ne-am propus sa vorbim despre tenul gras si acneic, deoarece creeaza cele mai multe probleme atat fetelor, cat si baietilor.
Caracteristicile tenului gras/acneic
Un ten gras se caracterizeaza printr-un aspect lucios, uleios si prin pori dilatati. Pielea persoanelor cu ten gras este mai aspra, de cele mai multe ori, presarata cu puncte negre care se pot infecta, ducand la aparitia cosurilor. Iarna, la temperaturi scazute, tenul gras poate deveni deosebit de problematic pentru ca duce la sensibilizarea pielii. Asadar, daca ai tenul gras cu acnee, iarna vei avea nevoie de un ritual de ingrijire diferit fata de cel pe care il practici in celelalte anotimpuri.
Ce este seborrhea?
Tenul este gras din cauza excesului de ulei din piele (sebum). La pubertate, glandele sebacee sunt hiperactive din cauza modificarilor hormonale din organism. In acest moment, corpul incepe sa produca mult mai mult ulei. Pentru unii, acest lucru se manifesta printr-un aspect uleios al pielii. Acest aspect uleios, in mod normal, intr-o oarecare masura, dispare dupa pubertate, dar poate persista si la maturitate.
Tenul gras si acneea
Exista si o veste buna pentru persoanele cu ten gras – sebumul pastreaza pielea mai tanara, cu mai putine riduri. Insa, nu va bucurati prea mult, tenul gras aduce cu sine o multitudine de alte probleme. Cea mai importanta dintre ele este acneea. Acneea este o boala extrem de complexa, care afecteaza peste 50% din adolescenti si 5 % dintre adulti.
Ce trebuie sa eviti atunci cand ai tenul gras/acneic?
Atunci cand te confrunti cu un ten gras/acneic trebuie sa eviti anumite produse cosmetice si obiceiuri de infrumusetare.
- Astringentii ne-naturali, sapunurile dure si alcoolul
Acestia usuca si irita pielea. In general, se considera ca folosirea astrigentilor si a produselor cu alcool compenseaza productiei excesive de ulei. Nu exista nicio dovada stiintifica pentru a sprijini acest lucru. Un lucru este sigur, aceste produse irita pielea, iar iritatiile pielii pot duce la acnee.
- Supra-curatarea
Poti fi tentant(a) sa te speli pe fata ta de multe ori pentru a reduce „stralucirea” tenului. Cu toate acestea, spalarea excesiva a suprafetei pielii este unul dintre cele mai rele lucruri pe care le poti face daca esti predispus la acnee. Supra-spalarea produce uscarea si iritarea excesiva, ambele ducand la agravarea acneei. Spala-ti fata in mod corespunzator, numai de doua ori pe zi.
- Cosmetice pline de chimicale
Chiar daca nu s-a dovedit stiintific ca produsele cosmeticele obisnuite, pline de chimicale, duc la cresterea nivelului de sebum, ele tot trebuie evitate, deoarece infunda porii. Daca pielea nu respira cum trebuie, atunci cresc sansele aparitie punctelor negre si a cosurilor.
- Steroizi anabolizanti
Pe langa cele mai cunoscute efecte negative ale consumului de steroizi anabolizanti, sterilitate, calvitie, insomnii, afectiuni cardiace si renale, exista si un efect negativ asupra sanatatii pielii. Utilizarea lor duce la cresterea productiei de sebum, ducand la acnee.
Ce produse cosmetice sa folosesti daca ai tenul gras/acneic?
Atunci cand te confrunti cu ten gras/acneic primul lucru pe care trebuie sa il faci este sa mergi la medicul dermatolog pentru a afla cauza acestor probleme. In aparitia acneei sunt implicati factorii genetici (numarul, marimea si activitatea ulterioara a glandelor sebacee este mostenita) si factorii endocrini (activitatea glandelor sebacee este influetata de hormonii androgeni, secretati de glanda suprarenala si gonade (ovar si testicul).
Pentru a trata in mod corect efectele acneei si tenului gras, cuvantul de ordine este BIO/Natural. Uleiuri extrase la rece, uleiuri naturale, extractele naturale, uleiurile esentiale, toate reprezinta o alternativa eficienta pentru combaterea efectelor acneei.
Iti recomandam 5 cosmetice bio pentru tenul acneic si pentru tenul gras care au beneficii precum calmarea iritatiilor, indepartarea bacteriilor, reducerea sebumului, eliminarea punctelor negre.
Uleiul vegetal de neem este ideal pentru tenul acneic deoarece ajuta la calmarea iritatiilor, inflamatiilor pielii si indeparteaza bacteriile de la suprafata pielii. Contine un compus asemanator aspirinei ce indeparteaza bacteria cauzatoare de acnee si regenereaza epiderma, conferind elasticitate tenului. Avand un continut bogat in antioxidanti si vitamina E, uleiul de neem este usor absorbit de piele.
- Ulei de sofranel BIO
Uleiul vegetal de sofranel este un ulei non-gras, unul din cele mai bogate produse in acid linoleic (omega 6), acid oleic (omega 9), vitamina E, D si K. Efectele pe care uleiul de sofranel il are asupra tenului gras/acneic:
- mentine integritatea membranei celulare
- reduce marimea punctelor negre si albe
- nu infunda porii
- hidratare si emoliere intensiva pentru a oferi tenului o stralucire sanatoasa
- Ulei esential pur de dafin
Uleiul esential de dafin are proprietati antiseptice, antibiotice, antifungice. Acesta inhiba dezvoltarea microbilor, bacteriilor si fungilor. Nu produce reactii secundare. Se recomanda tenurilor grase cu tendinta acneica datorita proprietatilor astringente.
- Ulei esential pur de lamaie, presat la rece
Uleiul esential de lamaie are proprietati antiseptice, ajuta la tratarea cosurilor si a altor afectiuni ale pielii. Acest ulei este recomandat pentru reducerea sebumului excesiv. Avand un parfum distinctiv si inviorator, uleiul esential pur de lamaie este presat la rece si este ingredientul perfect in lotiunile cosmetice pentru ten seboreic.
Atentie! Uleiurile esentiale nu se folosesc direct pe piele, nediluate in uleiuri vegetale, deoarece sunt foarte puternice. Se folosesc numai pentru uz extern, ca ingredient in creme si lotiuni, sampoane, deodorante, etc.
- Extract de castravete BIO
Extractul de castravete este folosit in tratarea acneei, cuperozei si eczemei. Hidrateaza intens pielea si are un continut bogat in aminoacizi, vitamine A, C, E, K, silica, magneziu si potasiu. Silica ajuta la reducerea liniilor fine, a ridurilor si la regenerarea colagenului. Are un efect minunat de catifelare si tonifiere a tenului. Extractul de castravete este indicat in tratarea acneei, deoarece inlatura celulele moarte si revitalizeaza tenul, conferindu-i un aspect proaspat si tanar.
Extractul de castravete se poate utiliza:
- in lotiuni tonice sau demachiante, creme sau geluri de ochi si de fata
- in prepararea mastilor si a compozitiilor cosmetice
Extractul de castravete este solubil in apa, insolubil in ulei.
Retete masti si uleiuri pentru ten gras si acenic:
Masca de fata pentru ten gras/acneic I
Ingrediente:
– argila verde – 10 g
– apa de neroli – 10 g (10 ml)
– ulei de neem – 3 g
– ulei esential de dafin – 4 picaturi
Amesteca aceasta compozitie cu putina apa calduta intr-un recipient non-metalic si aplica pe zonele afectate. Lasa sa actioneze 10 minute si apoi indeparteaza cu apa calduta. Curata si exfoliaza tenul in prealabil, pentru ca substantele active sa actioneze mai bine.
Masca de fata pentru ten gras/acneic II
Ingrediente:
– argila verde – 10 g
– extract castravete – 10 g (10 ml)
– ulei de neem – 3 g
Amesteca ingredientele intr-un recipient non-metalic si aplica pe zonele afectate. Lasa sa actioneze 10 minute si apoi indeparteaza cu apa calduta. Curata si exfoliaza tenul in prealabil, pentru ca substantele active sa actioneze mai bine.
Ulei pentru pentru ten gras/acneic
Ingrediente: o lingura de ulei de sofranel, 3-4 picaturi de ulei esential de lamaie.
Dilueaza uleiul esential in cel vegetal si aplica amestecul pe fata si pe gat. Lasa sa actioneze 10 minute si apoi indeparteaza cu apa micelara. Pentru hidratarea si calmarea tenului poti aplica extract de castravete bio, in locul unei creme.