Suntem am doilea an consecutiv în care emisiile de CO2 corespunzătoare industriei producției de energie electrică stagnează/ anunțul a fost făcut de IEA – Agenția Internațională pentru Energie. Aceste date au o importanță extraordinar de mare potrivit lui Fatih Birol, directorul IEA, care spune că deși doi an la rând economia a cunoscut o creștere semnificativă, gazele cu efect de seră au stagnat. Această veste vine ca un impuls pentru proaspetele semnatare a acordului de la COP 21.
Haideți să vedem niște cifre concrete
La nivel de 2015, pe întreg pământul au fost generate 32,1 miliarde de tone de CO2. Ei bine, această cantitate a stagnat în jurul acestei valori începând cu anul 2013. Creșterea economică în 2015 a fost de 3,1% iar în 2014 a fost de 3,4%. Ei bine, în ciuda creșterii economice, nivelul CO2 nu a crescut. Singurele perioade când acestea au scăzut a fost în perioada de recesiune din 2009-2010 pentru că, logic, a scăzut și industria.
China și Statele Unite, cei mai mari industriași ai lumii dar și cei mai mari poluatori, au avut parte de scăderi ale emisiilor CO2 de 1,5 % respectiv 2%. În Europa și restul lumii, nivelul CO2 a crescut.
Din cauza faptului că la nivel mondial, anual mor peste 7 milioane de persoane, în scurt timp IEA va publica și un raport care va scoate în evidență impactul calității aerului asupra sănătății oamenilor.