Deși Ministerul Mediului face eforturi destul de mari pentru a înlesni achiziția de autovehicule ecologice, electrice sau hibride, se pare că statul nu dorește să pună umărul la treabă. Din păcate, Capitala este singurul oraș din țară în care cei care dețin mașini electrice sunt scutiți de la plata impozitului pentru autoturism. Evident, sumele oricum nu ar fi fost foarte mari, dar este unul dintre micile avantaje care adunate cu celelalte, pot înlesni achiziția de mașini electrice în România.
Noul Cod Fiscal ce a intrat în vigoare de la 1 ianuarie 2016 nu a ajutat prea mult în această privință, doar a redus nivelul acestei taxe cu 50% în unele orașe pentru această categorie de autovehicule. E un mic ajutor, însă ținând cont de faptul că în 2015 în România s-au cumpărat doar 28 de autovehicule electrice, nu cred că statul ar fi dat faliment dacă ar fi acceptat impozit 0 pentru acestea.
Orașe precum Cluj-Napoca, Timișoara, merg pe impozit normal, în timp ce Constanța merge pe o cotă de impunere de 50%. Bucureștiul are cotă de impunere redusă 100%, deci nu se plătește impozit.
Din păcate, așa cum spuneam și mai devreme, nu este o politică capabilă să dea avânt industriei auto ecologice și consecințele sunt vizibile. Decizia de eliminare a impozitului pentru mașinile ecologice a venit târziu. Bucureștiul se află deja pe lista orașelor din cauza cărora Uniunea Europeană poate deschide procedura de infringement în cazul în care nivelul de poluare nu scade.
Momentan, în București nici măcar stațiile de măsurare a calității aerului nu funcționează, fiind incluse în planul de urgență pentru reabilitare al Ministerul Mediului. Impozitul zero implementat în timp în București pentru mașinile ecologice putea să aducă mai multe astfel de autovehicule pe străzi, ceea ce însemna o poluare redusă.