Dacă v-ați întrebat vreodată câtă apă consumă termocentralele, cei de la Greenpeace vin cu răspunsul: consumă apă cât pentru 1 miliard de oameni. Ei bine, se pare că nivelul de apă folosit de aceste uzine în procesul de prelucrare, adică ne referim la toate termocentralele de pe glob, ar fi de ajuns pentru consumul a 1 miliard de oameni. Imensă cifra scoasă la iveală de Greenpeace Internațional în urma unui studiu specific lor.
După părerea managerului de campanii al Greenpeace Asia de Est, Harri Lammi, consumul de cărbune folosit pentru producția de energie electrică are un dublu impact negativ. Nu doar contribuie semnificativ la schimbările climatice din ultima vreme, dar consumă și foarte multă apă. Este subliniat faptul că dacă se vor construi noi termocentrale, va apare un dezechilibru și mai evident.
„Dacă se vor construi toate centralele electrice pe cărbune planificate, cantitatea de apă consumată de industria cărbunelui se va dubla. Acum, știm că folosirea cărbunelui nu poluează doar cerul şi alimentează schimbările climatice, dar ne privează şi de cea mai prețioasă resursă pe care o avem: apa.” Spune Harri.
Dacă vă întrebați cam câte termocentrale există la nivel global, ei bine, există 8385, toate alimentate bineînțeles cu cărbune. În procesul de transformare al cărbunelui în electricitate, toate aceste 8395 de termocentrale consumă apa necesară unui miliard de oameni, o cifră îngrijorătoare dacă ne gândim la faptul că de exemplu Etiopia momentan trece prin cea mai mare secetă din ultimii 30 de ani.
Zonele în care sunt amplasate cele mai multe termocentrale sunt China și India iar estimările specialiștilor sunt destul de sumbre, dacă se va continua în acest mod timp de 20 de ani, să se mențină inclusiv ritmul de construcție al termocentralelor noi, necesarul de apă dulce consumat pentru aceste termocentrale va crește cu 50% față de cea de astăzi.