Stațiile de monitorizare a calității aerului vor intra în reabilitare

Stațiile de monitorizare

Stațiile de monitorizare a calității aerului din România vor intra într-un amplu procese de reabilitare și tehnologizare în urma unui proiect în valoare de 35 de milioane de lei. Ministerul Mediului va aloca această sumă, din care 3 milioane se vor duce direct către cele 3 stații nefuncționale care se află în București și care sunt o adevărată prioritate. De asemenea încă două orașe importante ale României, Brașovul și Iașul vor primi părți consistente din acest buget întrucât sunt deficitare rău de tot la capitolul calitatea aerului și poluare și țara riscă sancțiuni din partea UE din cauza lor.

Lucrurile se desfășoară destul de greoi la Iași unde abia acum se începe planul pentru reabilitarea stațiilor de monitorizare. Brașovul și-a făcut temele și se poate apuca de treabă, în București treaba e clară ca bună ziua: nimic nu funcționează. Ministrul Mediului a atras atenția celor de la Iași că sunt în urmă cu studiul de fezabilitate, dar deocamdată nimic concret nu s-a făcut în acest sens.

Procedura de infringement va fi declanșată de UE împotriva României în cazul în care nivelul noxelor nu scad iar aceste stații de monitorizare a calității aerului nu au rolul de reducere a cantității de CO2. Acestea sunt doar uneltele prin care se observă nivelul de poluare. Din acest motiv este nevoie urgentă de recondiționarea stațiilor, pentru a avea ulterior timp să se ia măsuri corespunzătoare nivelelor de poluare ce vor fi măsurate.

Datele colectate de aceste stații vor fi trimise către Uniunea Europeană iar dacă nivelul de poluare este peste limită, țara noastră riscă niște amenzi destul de mari, mult mai mari de cât investiția de 35 de milioane de lei pentru reabilitarea stațiilor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.