Cât de benefic a fost și este programul Rabla pentru achiziția de mașini electrice

rabla

Trebuie să recunoaștem faptul că Program Rabla a fost destul de interesant, a dat rezultate destul de bune în ultimii ani și a reușit să pună România o treaptă mai sus pe scara țărilor poluatoare din Europa. Practic, acesta a fost programul anti Dacia 1300 și 1310, care au fost duse la casat fără prea multe remușcări de cei care le conduceau de azi de zile.

Totuși, dacă discutăm despre ecologie, despre energie regenerabilă, la ce este bun un program care nu promovează achiziția de mașini ecologice? Mașinile noi într-adevăr, poluează mult mai puțin de cât vechile Dacii în urma cărora se lăsa deseori un nor de fum, dar asta nu înseamnă ecologie în adevăratul sens al cuvântului. A reușit oare Programul Rabla să stimuleze achiziția de mașini electrice? Sau a oamenii au trecut nepăsători pe lângă o tehnologie pentru care România nu pare a fi pregătită în acest moment?

Ei bine, în anul 2015, Programul Rabla a fost un eșec total pentru achiziția de mașini electrice pentru că absolut nici un autovehicul electric nu a fost achiziționat în acest an cu ajutorul unui voucher. Totuși numărul de mașini hibride a crescut puțin față de 2014. În 2015, s-au achiziționat 157 de autovehicule hibride prin acest program. Adriana Geană  declară:

„În sistemul informatic PSIPAN 2015, au fost înscrise facturi pentru achiziționarea a 148 de autovehicule hibrid de către persoanele fizice și 9 autovehicule hibrid de către persoanele juridice”.

Care sunt avantajele achiziției de mașini ecologice prin programul Rabla

  • Prima de casare de 6500 ron
  • 750 lei bonus pentru mașinile care au emisii mai mici de 100g/km
  • Pentru mașinile hibride convenționale se dau 1500 lei
  • Pentru mașinile full electrice se acordă 2500 ron

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.